Kud nam nestaše Kinezi? Sve manje radnji, kupaca nema

Iako su u proteklom periodu bile najposećenije radi kupovine raznih artikala, čini se kako je poslovanje kineskih prodavnica u padu.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 09.12.2018.

11:47

Kud nam nestaše Kinezi? Sve manje radnji, kupaca nema
(Foto: Thinkstock)

Sarajevsko naselje Rajlovac u prošlosti je nazivano "kineskim naseljem" zbog velikog broja ovih radnji, a danas ih je ostalo samo nekoliko.

Neposredno nakon rata u BiH je došao veliki broj Kineza koji su ovo područje smatrali izuzetno perspektivnim kada je reč o otvaranju trgovina mešovite robe. U postratnom periodu prodavnice čiji vlasnici potieču iz Kine doživele su ekspanziju u poslovanju, a ovaj fenomen može se objasniti činjenicom da se u tom periodu najjeftinija roba mogla kupiti upravo u njima.

No, u posljednjih nekoliko godina jasno se primeti kako je sve manje kineskih trgovina, kako u Sarajevu tako i u drugim krajevima BiH. Na primer, sarajevsko naselje Rajlovac u prošlosti je bilo poznato po ovom tipu prodavnica i bilo ih je desetine, a sada se ovaj broj smanjio na samo nekoliko njih.

U rajlovačkim kineskim radnjama primetno je da se raznolikost robe, po kojoj su kineski trgovci inače prepoznatljivi, dosta smanjila, tj. od mnoštva artikala, od igračaka do kineskog čaja, ostala je samo jeftina obuća i sitne kućne potrepštine napravljene od plastike. U pet ili šest radnji može se sresti tek po jedan kupac.

Ako ćemo se voditi principima logike, moglo bi se kazati kako je za pad poslovanja kineskih prodavnica krivo masovno otvaranje velikih export-import tržnih lanaca koji u robnom i cenovnom smislu pariraju ovim radnjama. Tačnije, kompanije koje se bave veleprodajom nude kupcima istu robu za gotovo istu cenu tako da se kineske maloprodaje teško mogu upustiti u tržišnu trku, prenosi Klix.ba

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: