Poslodavci na mukama: Ne mogu da nađu radnike, pa ih kradu

Potraga za radnicima neke hrvatske poslodavce dovela je na ivicu nervnog sloma.

Izvor: Tportal
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Gotovo da nema te delatnosti koja nije u problemima: Najteža je situacija u građevini, a ništa bolje nije ni u turizmu, trgovini i saobraćaju.

Kvote za uvoz radne snage za ovu godinu još uvek nisu popunjene, ali uprkos izdašnim kvotama, strani radnici u Hrvatsku - neće. Kompanije članice HGK u anketi tvrde da su im najveće muke manjak radnika i preskupo gorivo.

Pojedine građevinske kompanije već imaju i svoje agente koji obilaze druga gradilišta i 'kradu' strance i domaće radnike boljim ponudama. Uvezlo se tek ponešto Ukrajinaca, pa čak i Kineza i Indijaca, za koje se ispostavilo da se poslodavci njima nisu usrećili, piše Tportal.

Velike turističke kompanije radnike su ove sezone primamile većim platama, ali još uvek ih nedostaje, pogotovo u malim poduzećima, u kojima biti sezoncem više nije toliko atraktivno. U stalnoj potrazi za radnicima su i maloprodajni lanci. Konzum na primer nagrađuje svakog zaposlenog s 200 kuna ako pronađe novu osobu koja će tamo raditi. Šef Hrvatske voćarske zajednice izjavio je kako će uzgajivačima ove godine trebati čak 10.000 sezonaca za berbu jabuka i veliko je pitanje gde će ih pronaći.

Vlada je za ovu godinu odobrila kvotu za zapošljavanje 21.210 stranaca u Hrvatskoj, od čega 10.770 u građevini, 4660 u turizmu, 1600 u metalskoj industriji, 1408 u brodogradnji, više od po 700 u saobraćaju i prehrambenoj industriji, 580 u prerađivačkoj, 300 u informatici i 260 u poljoprivredi. Kada bi se sva ta radna mesta popunila, privredi bi nedostajalo još ljudi, a prema poslednjim dostupnim podacima, popunjena je tek oko trećina kvota.

strana 1 od 50 idi na stranu