HR: Kupiš stan, država plaća pola

Srećnici koji uđu u stambeni program Vlade Hrvatske, svakog meseca će dobijati 2.365 kuna (321 evro) za polovinu rate kredita.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

08:40

Default images

Ako kupe novi stan od 100.000 evra, u četiri godine, iz budžeta će im biti isplaćena subvencija od 113.520 kuna (15.424 evra), koliko iznosi 21 prosečna plata u državi.

Tako država do kraja 2012. planira da proda 1.900 novih stanova, pomogne građanima da hrabrije uzimaju kredite, ali i investitorima da se izvuku iz gubitaka.

Procenjuje se da je oko 15 hiljada neprodatih stanova, kojima je poslednjih meseci cena počela znatno da opada u odnosu na period iz 2008. godine, a Vlada se odlučila na podsticaje posle velikog pritiska banaka i kompanija da im se pomogne. “Obični građani i radnici opet su stavljeni u ulogu onih koji moraju hraniti bogate”, komentariše Goran Bakula, ekonomski savetnik NHS-a, koji je uveren da Vlada tom merom nipošto ne ide na ruku građanima i radnicima koji teško zarađuju svoj hleb, nego pomaže bankama i građevinskim kompanijama.

Stručnjak u tom sektoru, docent Ekonomskoga fakulteta Josip Tica kaže da će Vladine mere pomoći investitorima i bankarima da malo brže prodaju već sagrađene stanove bez ozbiljnijeg spuštanja cena.

“Svi učesnici u ponudi stanova s Vladom pokušavaju da spreče funkcionisanje tržišnog sisitema na tržištu nekretnina i svim silama se trude da spreče pad cena nekretnina umesto da se bave poboljšanjem funkcionisanja tržišta kako bi se što pre dogodile nove narudžbine građevinarstvu, odnosno sačuvala radna mesta u tom sektoru, a i u svim pratećim industrijama”, ocenio je Tica.

Retko kad je koja Vladina mera kao ova naišla na nepodeljenu kritiku stručnjaka, a Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci kaže da “model izgleda kao da ga je pisao bankar”.

Predlog zakona koji ide u Sabor kaže da subvencije mogu tražiti svi kupci mlađi od 45 godina, koji kupuju svoj prvi stan ili manji za veći, ako se obavežu da će ga prodati. Uz to, država će svima koji ove godine kupe stan godinu dana garantovati za otplatu kamata, a glavnica će mirovati godinu dana ostanu li bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: