Region

Subota, 02.05.2020.

12:34

Hrvati našli rešenje za rad kafića: Bašte se šire na ulice i trgove

Gradske uprave Bjelovara i Pule prve su u Hrvatskoj preslikale primer pomoći ugostiteljima iz glavnog grada Litvanije Viljnusa.

Izvor: Jutarnji list

Hrvati našli rešenje za rad kafića: Bašte se šire na ulice i trgove
Foto: Depositphotos/apeyron

Naime, tamo su kafićima, restoranima i barovima stavili na raspolaganje trgove, platoe i ulice za njihove bašte.

"Nisam izmislio toplu vodu i neću je izmišljati. Gde god vidimo dobre i inovativne ideje, primenićemo ih", kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, a prenosi Jutarnji.hr

.

Hrvatska vlada donela je odluku da se 11. maja ponovo omogući rad kafićima, restoranima i barovima, ali isključivo u baštama i uz pridržavanje mera zaštite kao što su, među ostalim, obavezna udaljenost između stolova od dva metra i ograničeni broj od dva gosta za stolom.

Litvanska vlada dopustila je rad kafićima i restoranima od 27. aprila, uz odluku gradske uprave Viljnusa da se praktično celo staro gradsko jezgro oslobodi za terase kafića, barova i restorana.

Da podsetimo, i Vlada Srbije donela je odluku o merama koje će u buduće morati da se sprovode u ugostiteljskim objektima o čemu smo već pisali. Prema toj odluci, raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata mora se organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. U suprotnom obezbediti fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti prostor između stolova.

Možda bi rešenje slično litvanskom moglo i srpskim ugostiteljima da olakša rad i poštovanje mera u uslovima pandemije, a gostima uživanje u kojeg su se dugo morali odricati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

11 h

Podeli: