Novosađani: IT centar je naš grad

Često se koristi sintagma da se u Srbiji više izvozi softvera nego malina, a da je to tako ne sumnjaju Novosađani, koji kažu da ta sintagma sigurno važi za njih

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.01.2015.

12:16

Default images

Zahvaljujući kompanijama koje su nastale pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN), odnosno na Departmanu za računarstvo i automatiku, Novi Sad se može pohvaliti da je u izvozu softvera najuspešniji grad u Srbiji, izjavio je redovni profesor i šef katedre na Odseku za automatiku, geomatiku i upravljanje sistemima Zoran Jeličić.

Prilikom ilustrovanja uspešnosti izvoza softvera često se koristi sintagma da se u Srbiji više izvozi softvera nego malina, rekao je Jelačić za Tanjug, istakavši da po njegovom mišljenju ta sintagma definitivno važi za Novi Sad.

Činjenica da se na FTN-u mnogo polaže na razvoj oblasti računarstva, automatike, geomatike i upravljanja sistemima, učinila je da su te oblasti postale izuzetno popularne kod studenta pa, po rečima Jeličića, na jedno mesto za upis na Odsek na kome je on šef katedre konkuriše više od dva kandidata.

"Nema nezaposlenih inženjera iz oblasti elektrotehnike i računarstva kojima se mi bavimo, odnosno u širem smislu softverskog inženjerstva i inženjerstva softvera industrijskih sistema"“, rekao je Jeličić,dodajući da se na taj odsek godišnje upiše 240 studenata (190 budžetskih i 50 samofinansirajućih), a da ih se prijavi izmedju 550 i 600 i to najboljih učenika.

"Kada imate tako dobre djake, onda nije problem imati kadar koji će ostati da radi na fakultetu. Praksa je da od svake generacije zadržimo 10odsto studenata da ostanu sa nama kao saradnici i istraživači, kasnije i studenti doktorskih studija, na kraju budući nastavnici", rekao je Jeličić.

Ono što karakteriše Departman za računarstvo i automatiku je izuzetna opremljenost laboratorija koje raspolažu najsavrenijom opremom.

Prema Jeličićevim rečima, grupacija Odseka za automatiku i upravljanje sistemima, samo u oblast automatike, u poslednjih godinu i po dana, uložila je više od 100.000 evra, sopstvenih sredstava, a ako se računaju i druge oblasti kao što su geomatika, računarska tehnika, softversko inženjerstvo, dolazi se do milionskih iznosa u evrima uloženih u opremu.

"Treba znati da je ovo oblast koja se dinamično menja i da je obnavljanje laboratorijske opreme u kratkom vremenskom periodu više nego neophodno, tako da smo mi, pre svega, od sopstvenih sredstava, od projekata za privredu, odnosno industriju i od medjunarodnih projekata koje imamo, kupili tu laboratoriju", objasnio je Jeličić.

Rezultati koje u oblasti softverskog inženjeringa, računarstva i automatike postiže FTN nije ostao neprimećen od strane naučnih institucija u inostranstvu o čemu najbolje govori podatak da je u poslednjih pet godina grupacija Odseka za automatiku i upravljanje sistemima imala nekoliko FP, IPA i Tempus projekta, i jedan projekat Svetske banke.

Radi se o najprestižnijim medjunarodnim projektima u kojima je prolaznost izuzetno mala - od sedam do deset procenata, tako da dobijanje tih projekata, koji su finansirani sredstvima Evropske unije, predstavlja veliki uspeh, kaže Jeličić.

Za svoje, ali i uopšte za sve studente, profesor Jeličić ima samo reči hvale, napominje da „ako oni ne budu bolji od nas ova zemlja sigurno neće ići napred“ i dodaje da se na energiji i entuzijazmu studenta upravo i bazira rad i Departmana i celog FTN, a da nema njihovog entuzijazma verovatno ne bi bilo ni toliko investicija, ni laboratorije .

Kao primer entuzijazma studenata i njihove ambicije, Jeličić je naveo primer jednog studenta treće godine koji je samostalno razvio rešenje na android platformi kojim na daljinu kontroliše klimatizaciju, odnosno grejanje u svojoj kući. Po tom rešenju preko mobilnog telefona on može na daljinu da menja željenu temperaturu u unutrašnjosti svoje kuće.

"Kada imate takve studente koji hoće brzo da završe studije i koji žele da steknu tačno odredjeno znanje, onda nije ni problem da prolaznost na ispitima bude dobra, nije problem ni da Novi Sad bude lider u Srbiji po izvozu softvera, a nije problem ni da FTN bude izuzetno cenjena institucija u Evropi i svetu u oblasti softverskog inženjeringa", zaključio je Jeličić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: