Ništa za jeftinije dinarske kredite

Banke nisu u stanju da naplate skoro 23 odsto kredita koje su odobrile građanima i privredi Srbije.

Izvor: B92

Subota, 22.03.2014.

15:57

Default images

Posebno zabrinjavajuće je da su kašnjenja u otplati u porastu, a situaciju bi dodatno mogao da zakomplikuje privredni oporavak Evrope.

Tendencija smanjivanja kreditne aktivnosti u Srbiji se nastavlja a povećava se kašnjenje u otplati kredita I privrede i gradjana, ukazuju podaci Udruženja banka.

Stopa nenaplativih kredita kod pravnih lica u privredi je u februaru ove godine iznosila 29,1 odsto , kod preduzetnika su nenaplativi krediti prošlog meseca iznosili 21,5 procenata, dok su u otplati i dalje najodgovorniji građani kod kojih je stopa neplaćanja 8,8 odsto.

Međutim , i građani sve teže ispunjavaju svoje obaveze pa se nemogućnost otplate kredita svakog meseca povećava po 0,1%. Onima koji su zaduženi u evrima situaciju bi mogao dodatno da pogorša oporavak evropskog tržišta koji će sa sobom povući rast Euribora koji je na istorijskom minimumu od 0,41 odsto. Ekonomisti se slažu da do rasta ove varijabile, bar ove godine, neće doći.

"On je i bio nizak usled intervencija ECB zbog krize. E sad, pošto se sa intervencijama stalo, kako polako izlazi iz recesije, euribor će rasti ali opet neće rasti do pretkriznog nivoa od 5 odsto, ali možemo očekivati u nardenih nekoliko godina da će rsti do 2-3 posto", kaže Dušan Uzelac direktor portala Kamatica.

"Dakle u 2014. se ne očekuje rast Euribora u Evropi pa samim tim i rasta kamatnih stopa u Srbiji tj. rata koje plaćaju građani čija rata zavisi od te kamatne stope"

Građani ipak moraju da imaju u vidu da će do rasta Euribora u narednim godinama doći, a njihova mogućnost da plaćaju uvećane rate kredita zavisi od oporavka domeća privrede.

"Ako Srbija u smislu privrednog oporavka bude orijentisana i na druga tržišta koja mogu brže da se oporave od evropskog onda taj eventualni skok euribora na srednji rok može da se neutralizuje rastom BDP-a Srbije", kaže Mališa Đukić iz Bankarske akademije

S duge strane, izgleda da će i najave banaka o mogućnosti jeftinijih kredita u dinarima ostati samo najava. Dinarske kamate mogu pasti ako inflacija bude niža od prošlogodišnje a NBS snizi svoj Euribor odnosno referentu kamatnu stopu.

Kada bankari kažu da mogu da obore kamate je najčešće onako razloženo da oni imaju prostora, mogu i jeftinije da ponude neki proizvod ali s druge strane nemaju potrebe jer postoji tržište koje hoće da kupi po postojećoj ceni. Do realnog pojeftinjenja će doći kada tržište kaže skupo nam je ovo ponudite nam nešto povoljnije i jeftinije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: