Obratite pažnju na visinu provizije

Građani koji žele da kupe akcije Naftne industrije Srbije sa Beogradske berze, trebalo bi da prilikom odabira svog brokera obrate pažnju na visinu provizije.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

16:52

Default images

Takođe treba da obrate pažnju na i kvalitet njihovih usluga, upozorio je direktor brokersko - dilerske kuće "Jorgić broker", Branislav Jorgić.

On je rekao da je uobičajena provizija za usluge tih društava u proseku jedan odsto, a u taj procenat ubraja se provizija brokera, Berze, Centralnog registra za hartije od vrednosti i banke.

"Ukoliko se radi o većim kupovinama, sa brokerima se može pregovarati o visini provizije. U slučaju da ona iznosi jedan odsto, to znači da je, na recimo 100.000 vrednosti transakcije, provizija 1.000 dinara", objasnio je Jorgić.

Akcije NIS-a mogu se kupiti samo preko brokersko - dilerskih društava, budući da se na šalterima "Pošta Srbije" izdaju nalozi isključivo za prodaju besplatnih deonica.

Jorgić objašnjava da se kupovina obavlja tako što kupac zaključuje ugovor sa brokerom, otvara račun u banci, položi sredstva namenjena za kupovinu akcija, a zatim izda nalog brokeru u kome definiše i cenu po kojoj hoće da ostvari kupovinu.

"Ukoliko se postigne ta cena na Berzi, akcije su kupljene i one se automatski uknjiže na vlasnički račun kupca u centralnom registru, a novac se skida sa njegovog računa u banci", precizira Jorgić i dodaje da kupac nakon tri dana od kupovine stiče sva prava koja te akcije nose.

Govoreći o pravima građana koji su stekli besplatne akcije od prodaje NIS-a, Jorgić kaže da niko od njih nema obavezu da se upušta u trgovanje do daljnjeg, kao i da, ukoliko čuvaju svoje akcije, vlasnici imaju i određena prava.

"Bilo da se radi o isplati dividende, ako ima profita, ili upravljačko pravo u Skupštini akcionara, svi akcionari koji imaju mali broj deonica mogu dati ovlašćenje svom delegatu da učestvuje u Skupštini i glasa po nalogu koji su oni definisali", ističe Jorgić.

On smatra da nije neophodno formirati udruženja i plaćati članarine da bi se izabrali delegati, već se akcionari mogu između sebe organizovati, a prvo pravo koje svaki akcionar ima jeste da jedino on samostalno izdaje nalog za prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: