Srbija će dobijati azerbejdžanski gas

U toku su razgovori sa partnerima iz Azerbejdžana o snabdevanju gasom koji bi Srbija mogla da dobija već od iduće godine, kažu u Ministarstvu energetike.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.03.2023.

10:46

Srbija će dobijati azerbejdžanski gas
Ilustracija: Shutterstock/smereka

Gas bi trebalo da stiže preko preko buduće gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Demostat je objavio da i izvori iz Energetske zajednice potvrđuju da je Azerbejdžan najizvesniji snadbevač Srbije prirodnim gasom.

Završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija će dobiti mogućnost za povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj.

LNG terminal u Aleksandropolisu može da prima gas iz celog sveta, što potencijalno širi krug snabdevača Srbije.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska koja je u izgradnji deo je šire inicijative EU, Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Kako je navedeno, u Srbiji gas čini oko 13 odsto potrošnje primarne energije, a trenutno u zemlju može da uđe samo preko gasovoda Balkanski tok, iz Bugarske, kao i iz Mađarske. Srbija je zavisna od ruskog gasa koji stiže preko Bugarskog toka, preko Turskog toka, a deo gasa može da prođe i preko Ukrajine i Mađarske.

Srbija kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, dok preostali, mali deo gasa, kupuje na tržištu po tržišnim cenama.

Cilj EU je energetska diverzifikacija, a posle početka rata u Ukrajini, neke zemlje Unije su se oslobodile zavisnosti od ruskog gasa ili su na putu da to urade.

EU pomaže i Srbiji i regionu da diverzifikuju izvore snadbevanja gasom, a za izgradnju interkonektora Srbija-Bugarska, za srpski deo, bespovratno daje 49,6 miliona evra.

Ukupna dužina gasovoda Srbija-Bugarska kroz obe države biće 170 kilometara i celom dužinom će biti dvosmeran. Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara. Gasovod će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Najavljeno je da će novi gasovod će obezbediti dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: