Nakon skandala banke usledio šok: "Zombija više nema, stiže nam čudovište"

Švajcarska je u ponedeljak ušla u novu eru nakon što je UBS uz posredovanje regulatora i vlade kupio posrnuli Kredi Svis.

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 20.03.2023.

13:58

Nakon skandala banke usledio šok:
EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Prema paketu koji su u nedelju odobrili švajcarski regulatori, UBS će za Kredi Svis platiti tri milijarde švajcarskih franaka (tri milijarde evra) i preuzeti 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka.

Prema podacima švajcarske centralne banke, imovina dva sistemski važna zajmodavca na globalnom nivou veća je za 40 odsto od švajcarskog BDP-a.

Udruženje UBS-ovih radnika traži pak da otkazi budu svedeni na "apsolutni minimum".

"Na kocki su radna mesta velikog broja radnika", upozorilo je udruženje, naglašavajući osećaj nelagode u Švajcarskoj zbog narušenog statusa globalnog finansijskog središta.

Zastupnik švajcarske Zelene stranke Gerard Andej rekao je da je Kredi Svis "izuzetno vidljiva institucija" pa je Švajcarska "kao država sada u vrlo teškoj situaciji". Neki su pak izrazili zabrinutost zbog dominantnog položaja UBS-a.

Profesor ekonomske istorije na Univerzitetu u Cirihu Tobajas Strauman rekao je da je "zapanjujuće" da vlasti nisu donele posebne odredbe kako bi osigurale ravnopravno tržišno takmičenje, prenosi 24sata.hr.

Švajcarski mediji takođe su šokirani razvojem događaja.

"Zombija više nema, stiže nam čudovište", glasio je naslov komentara u uglednom dnevnom listu Noje cirher cajtung (NZZ), koji često odražava stavove establišmenta.

"Pre nekoliko meseci niko ne bi pomislio da će Kredi Svis propasti. Međutim, to se nije dogodilo slučajno", piše komentator NZZ, optužujući banku za aroganciju i ponos.

"Tržišta kapitalizacija švajcarske banke iznosila je 2007. godine 100 milijardi švajcarskih franaka, od čega je prošlog petka ostalo sedam milijardi franaka", stoji u komentaru.

"Vrednost je u ogromnoj meri uništena, a odgovorni su menadžeri koji su olako potcenili rizike i nemoćni članovi uprave koji nisu prečesto kontrolisali šta se događa", ističe se.

Tages-Anzejger govori o "istorijskom skandalu".

"Savezna vlada, finansijski regulator i centralna banka dopustili su da ih UBS 'odere'", piše taj list.

"Nova megabanka biće na dobitku, a poreski obveznici, klijenti i radnici na gubitku", zaključuje Tages-Anzejger, prognoziravši gašenje velikog broja radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: