"Dao sam im mesec dana – nakon toga država više neće imati razumevanja" FOTO

"Naše zdrastvo mora da ide u korak sa digitalizacijom".

Izvor: B92.net

Subota, 28.01.2023.

12:15

FOTO TANJUG/ Vladimir Šporèiæ

"Naše zdrastvo mora da ide u korak sa digitalizacijom, a direktori zdravstvenih ustanova moraju da pokažu odgovornost prema svakom dinaru koji ulažemo u zdravstvo. Zato smo uveli centralizovane javne nabavke, robno-materijalno knjigovodsto i sistem e-recept. Želimo da uvedemo red u finansiranje u zdravstvu, kao što smo uveli na nivou cele države", rekao je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali na panelu "Digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite" koji su organizovali Ministarstvo finansija i RFZO.

Ministar je podsetio da su Ministarstvo finansija i RFZO 2020. godine započeli digitalizaciju finansijskih procesa u našem zdravstvenom sistemu. To podrazumeva uvođenje više sistema, među kojima SAP (glavna finansijska knjiga i plaćanje u RFZO), "Portal finansija", koji je vezan za centralizovane javne nabavke, ugovaranje, trebovanje, utroške i zalihe, UniOut (automatska kontrola faktura u RFZO, preuzetih sa SEF-a uz knjiženje u SAP) i sistem eRecept (koji, pored ostalog, omogućava vremensko doziranje terapije pri propisivanju lekova na recept).

Ministar se priseća perioda pre uvođenja centralizovanog sistema za javne nabavke u zdravstvu.

"Takav sistem nije dobro funkcionisao. Svaka zdravstvena ustanova je nabavljala za sebe opremu, pojedinačno. Sećam se, jedna obična igla je koštala u jednoj zdravstvenoj ustanovi, na primer 1 dinar, a u drugoj 70 dinara, a sve je to država morala da plati. Nije bilo reda. Onda smo rekli: Hajde da stanemo sa tim i uvedemo centralizovani sistem uz kontrolu svake nabavke. Zatim smo uveli i sistem e-recept kako bi i tu uveli red. Nakon sedam meseci analize, došli smo do podatka da je moguće napraviti ušetede od čak 18 posto u odnosu na ukupne troškove. To je 13 milijardi dinara. I to vam je na godišnjem nivou. Ne treba taj novac da se vraća u budžet, iskoristite ga vi za nabavku opreme, usavršavanje, zapošljavanje. Samo nemojte da ga bacate, da niko od njega nema koristi. Zamislite da taj novac uložimo u rekonstrukcije zdravstvenih ustanova, u inovativne lekove, povećanje plata zdravstvenim radnicima, nabavku opreme. To je odgovornost, na čemu insistiramo. Da se direktori zdravstvenih ustanova ponašaju odgovorno prema novcu i prema svakom građaninu“, kaže ministar.
FOTO TANJUG/ Vladimir Šporèiæ
Dodaje da je kontrola finansija u oblasti zdravstva preko potrebna.

"Mi smo uveli robno-materijalno knjigovodstvo, sistem e-recept , centralizovane javne nabvake, sve to kako bismo uveli red. Sada država nabavlja za sve, konkurencija je mnogo veća, cena je niža, a svi su na dobitku", ističe Mali.

Ministar je kritikovao zdravstvene ustanove koje ne popisuju zalihe i nabrojao lekare koji nisu dovoljno ažurni u korišćenju sistema e-recepti.

"Dao sam im mesec dana da sve nelogičnosti i probleme reše, da pokažu veću odgovornost, a nakon toga država više neće imati razumevanja", kaže potpredsednik Vlade.

Objašnjava da uvođenje robno-materijalnog knjigovodstva daje potpunu kontrolu zaliha.

"Od kad smo uveli ovaj sistem, znamo u svakom trenutku koliko ima zaliha u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji i to će se potvrđivati popisom svakog meseca. Tu onda nema više mogućnosti dugovanja, niti bilo kakvih malverzacija. To je u vašem interesu, a i u interesu građana Srbije koji će dobiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Hajde da pokažemo sliku jedne drugačije, uspešnije Srbije, da se isprave greške i propusti koji su se do sada pravili. Pokažite odgovornost prema svakom dinaru, a država će umeti to da vrati", kaže Mali.

Ministar je zahvalio svim zdravstvenim radnicima na svemu što su učinili za građane, pogotovo u protekle tri godine koliko traje pandemija korona virusa.

"Mnogo veće i razvijenije zemlje od Srbije su tada poklekle i nisu našle pravi odgovor na tu krizu, za razliku od Srbije. Hvala na energiji i požrtvovanosti kako bismo spasili živote građana. Zajedno smo pokazali kako umemo da pobeđujemo i kada je kriza. Pokazali smo se odgovorno i kada je nabavka vakcina u pitanju, izgradili smo kovid bolnice u rekordnom roku i nabavili respiratore i neophodnu opremu, i sve smo to uradili mnogo brže i efikasnije nego mnogo razvijenije zemlje od nas", kaže Mali.
FOTO TANJUG/ Vladimir Šporèiæ
Dodao je da je cilj Vlade da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad i što bolji kvalitet života.

"Gledajući od 2014. godine, kada smo sproveli fiskalnu konsolidaciju, do danas, uključujući poslednje povećanje od 12,5 odsto, plate doktora medicine su veće za 102 odsto, a medicinskih sestara za 115 procenata, dakle više nego duplo. To pokazuje naš odnos prema ljudima koji rade u zdravstvu, jer želimo da vam ukažemo poštovanje koje zaslužujete", kaže Mali.

Ministar je najavio nastavak ulaganja u zdravstvo.

"Država će nastaviti sa podizanjem plata u sistemu zdravstva, nastaviće i sa daljim ulaganjiima u opremu i infrastrukturu. Ako se ne varam, u ovom trenutku imamo 11 domova zdravlja koji se rekonstruišu u Srbiji, imamo kliničke centre koji se rekonstruišu i one koji se grade, stalno nabavljamo nove aparate i opremu, ali sve to je jedan aspekt priče koju mogu da sumiram u jednoj brojci. Verovali ili ne, za 2023. godinu ukupna izdvajanja za zdravstvo biće 490 milijardi dinara, odnosno 4,5 milijarde evra. Dakle, najveća ulaganja su upravo u ovoj oblasti. Godine 2019. budžet za zdravstvo je iznosio 270 milijardi dinara, a danas je skoro duplo veći", ističe Mali.

I direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da se, od kad se uvela digitalizacija u oblasti zdravstva, kao i kontrola zaliha, uveo potpuni red u tu oblast.

"Sada je nezamislivo da se zakaže sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova a da već unapred ne znate kolike su vam zalihe, ne znate kako ste trebovali i ne znate projekciju za ovu, čak i za narednu godinu. To je nemoguće. Uvođenje sistema SAP, Portala finansija i UniOut, kao i sistema e-recept, rezultiralo je odsustvom dugovanja , kada su u pitanju lekovi, reagensi, ostala su samo dugovanja po osnovu tužbi i za energenete što je sledeći cilj koji ćemo rešiti sa Ministarstvom finansija“, kaže direktorka RFZO.

Ministarka zdravlja Danica Grujučić rekla je da je Ministarstvo zdravlja formiralo novi sektor za digitalizaciju sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarijom za IT I RFZO, te da zajedno rade na projektu centralizovanja podataka.

Tako će se u svakom trenutku znati šta svaka zdravstvena ustanova u Srbiji ima od opreme, koliko je stara, kad je bio poslednji servis i kada oprema mora da se menja. Projekat je od kapitalnog značaja za državu i zdravstvo, a svi će se trenutni e servisi objediniti u centralizvanu distribuciju podataka koja će činiti novi e- karton. Podaci će biti smešteni u data centar u Kragujevcu i biće kompletno zaštićeni. U tom smislu, svaka nova usluga, novi e-servis u perspektivi biće komponenta e-kartona. Bitno je napomenuti da, za razliku od sadašnje prakse, kompletan razvoj i održavanje će biti u vlasništvu države tj. resornih ministarstava i Kancelarije za IT koji će upravljati daljim razvojem e- kartona”, kaže Grujičić.

Najavljuje da će do kraja avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener.

"Do 31. avgusta svaka bolnica će u Srbiji imati skener i smatraću direktore zdravstvenih ustanova odgovornim ukoliko pacijent ne bude mogao da dođe do snimka na skeneru koji mu je potreban. Takođe, neke od narednih aktivnosti Ministarstva zdravlja biće unapređenje pravnog okvira. Menjaćemo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenoj dokumentaciji što će omogućiti unapređenje ovog novog, integrisanog zdravstvenog informacionog sistema”, zaključila je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: