Još jedna zemlja se pridružuje Sporazumu o trgovini oružjem

Kina, druga zemlja po proizvodnji oružja, planira da se priključi Sporazumu o trgovini oružjem (Arms Trade Treaty - ATT).

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2020.

14:47

Još jedna zemlja se pridružuje Sporazumu o trgovini oružjem
Foto: Epa, David Hecker

Ta odluka će "ojačati mir" u svetu, saopštile su danas kineske vlasti.

Sporazum, koje su UN usvojile 2013. i koji je stupio na snagu godinu dana kasnije, predviđa da svaka zemlja potpisnica pre svake transakcije treba da proceni da li će prodato oružje biti korišćeno za kršenje nekog međunarodnog embarga, ili upotrebljeno u korist kriminala i za kršenje ljudskih prava.

Prema tom ugovoru, može da se trguje oružjem od pištolja do raketa, ratnih aviona i brodova. Kinesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je kineska odluka "važna" za "podršku multilateralizmu".

"Kina će nastaviti napore održavanja i jačanja mira i stabilnosti u svetu i regionu", dodalo je ministarstvo. Više od 100 država je ratifikovalo sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: