Preporodili: Luka Pirej "glava kineskog zmaja" u Evropi

U prvih devet meseci 2018. godine promet kontejnerima u Luci Pirej porastao je za 20 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

12:17

Preporodili: Luka Pirej
Foto: Thinkstock

U septembru je povećanje u odnosu na prethodnu godinu iznosilo čak 27 procenata.

Ako se taj tempo nastavi, Pirej će postati najveća kontejnerska luka na Mediteranu 2019. i najvažnije središte za uvoz kineske robe u Evropu, piše Seebiz.

Lučkom upravom Pirej upravlja kineska kompanija COSCO Šiping ports limitid (Shipping Ports Limited).

Pirej je najbrže rastuća kontejnerska luka na svetu. Pirej je "glava kineskog zmaja" u Evropi - kako kineski analitičari opisuju važnost luke.

Strategija je dugoročna. Već je 2008. Cosco sklopio ugovor o zakupu s tadašnjom konzervativnom grčkom vladom za rad kontejnerskog terminala u Pireju. Ali to je bio samo početak. U 2016. godini Cosco je kupio 51 odsto lučke kompanije PPA.

Ugovorom je predviđeno da Kinezi preuzmu još 16 odsto akcija 2021. godine. Investicija košta Cosco ukupno 368,5 miliona evra.

Prema ugovoru, kompanija će morati da uloži dodatnih 300 miliona evra u modernizaciju i proširenje luke do 2026. godine.

Kinezi žele da ulože oko milijardu evra u Pirej. To uključuje izgradnju novog terminala za kruzere. Pirej će tada moći da servisira četiri mega-kruzera u isto vreme. U planu je i izgradnja četiri hotela i trgovačkog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: