"Ko zaposli 2 radnika, država mu vraća 75%"

Vlada Srbije donela je meru po kojoj mala preduzeća ukoliko zaposle do dva radnika, država će im na mesečnom nivou refundirati 75 odsto svih doprinosa koje daju

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.02.2016.

16:21

Default images
Foto: Tanjug

Te mere će za sada trajati dve godine, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Postoje mogućnosti da vam se isplati da zaposlite čoveka, država je tu da pomogne", rekao je Vulin novinarima u Čačku i dodao da je prošle godine važilo, da ako preduzetnik zaposli osobu preko NZS i dobije subvenciju, morao je da garantuje da će je zadržati 24 meseca.

"To je dug vremenski period i mnogi poslodavci su oklevali, jer nisu znali šta će biti ni sa njima za 24 meseca. Sada smo mere za poslodavce smanjili, sada je to na 12 meseci i to već daje rezultate", naglasio je Vulin.

Dodao je da, takođe, ko preko NSZ zaposli korisnike socijalne novčane pomoći, dobija ne 15.000 već 18.000 dinara dodatka i biće u obavezi da ga zaposli šest meseci, a ne 12 meseci, kao što je bilo do sada.

Vulin je istakao da se dosta vodi računa o teže zapošljivim kategorijama stanovništva, kao što su mladi, zatim oni koji su pred penzijom, a nemaju posla, žene i osobe sa invaliditetom.

"Predviđeno je da se najviše sredstava troši na njihovo zapošljavanje, ove godine na osnovu sporazuma koje je potpisalo Ministarstvo sa NSZ, biće zaposleno 40.918 osoba. Manje od toga ne može, više od toga svakako može i više od 130.000 ljudi će proći kroz aktivne mere zapošljavanja, odnosno obuke, i tako dalje", dodao je.

"Takođe, mogu da dobiju kredit za samozapošljavanje i mnoge druge pogodnosti koje radimo. Čačak je bio grad preduzetnika, on to može da bude i sada, a mi možemo da pomognemo da kroz aktivne mere zapošljavanja, preduzetnici lakše i jeftinije dođu do nove radne snage", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: