Biz - B92.net

Stari stanari dobijaju otkaze: Dolazak bogatih Ukrajinaca i Rusa povećao cene tri puta

Naseljavanje bogatih Ukrajinaca, ali i velikog broja Rusa, u protekla tri meseca uticalo je na cenu zakupa stanova na crnogorskom primorju.

Izvor: RTCG
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/A-photographyy
Ilustracija: Shutterstock/A-photographyy

Naime, cena se povećala čak i tri puta, pa tako za godinu zakupci zarade i do deset hiljada evra.

Zaposleni u agencijama za nekretnine kazali su Pobjedi da stanova za izdavanje skoro da i nema, pa stanari, koji već godinama stanuju, dobijaju otkaze, jer ne mogu da plaćaju tako skup zakup.

Turistički radnici, međutim, kažu da nema bojazni za turiste i da cena apartmna neće biti povećana, jer je to druga vrsta smeštaja koja ne odgovara izbeglim porodicama.

Porasle su i cene nekretnina, ali zaposleni u agencijama nisu mogli da kažu da li je to posledica poskupljenja građevinskog materijala ili inflacije. Kupuju ih najviše državljani Srbije, Crne Gore, a ima i zainteresovanih Nemaca i Rusa, koji su već duže tu, jer su oni koji sada dolaze onemogućeni da prebace novac.

Državljani Rusije dolaze u Crnu Goru, uglavnom na primorje, bežeći od političke situacije u svojoj državi, koja im ne ide naruku zbog poslovanja. Oni masovno iznajmljuju stanove i kuće.

Najveći pritisak je na Budvu, jer vide mnogo mogućnosti koje nudi u smislu investiranja u nekretnine, mada interes postoji i za druge primorske gradove, prenosi RTCG.

Siromašni Ukrajinci idu u Nemačku, jer tamo od države, prema saznanjima lista, automatski dobijaju boravak na godinu uz mogućnost produžetka na tri, zdravstveno osiguranje, radnu dozvolu, socijalnu pomoć, smeštaj u centrima za izbjeglice, hotelima, sportskim salama ili privatnim domaćinstvima.

Vlasnik agencija Kamin nekretnine iz Budve, Dušan Ranković, koji se već 22 godine bavi tim poslom, kaže da ne pamti ovakvu situaciju i uopšte ne može da predvidi šta će se desiti.

On smatra da je cela situacija sa cenama "napumpana", kao i da bi one morale da se stabilizuju do kraja godine.

“Ukrajinci plaćaju basnoslovne sume za stanarinu, tako da se došlo u situaciju da nema stanova ni za izdavanje, a ni za prodaju. Najgore je što su stanodavci počeli da daju otkaze stanarima, koji već godinama stanuju kod njih, koji su plaćali 300 do 400 evra mesečno da bi od Ukrajinaca uzimali preko 600 ili 700 evra”, rekao je Ranković.

On je dodao da ima i onih koji se plaše da im izdaju stanove, da im ne bi napravili neki problem.

Direktorka agencije Iva nekretnina iz Podgorice, Mira Radović, kazala je da zakup stanova u glavnom gradu nije tako porastao kao na primorju, mada mnogi zakupci naglašavaju da je najamnina za strance veća nego za domaće, što im otežava poslovanje.

“U Podgorici stranci manje kupuju stanove, više zakupljuju, posebno Ukrajinci. Vlasnici stanova nam kažu: cena za naše ljude je toliko, a za strance je toliko, ali mi tako ne možemo da nudimo”, objasnila je Radović.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić, sa hercegnovskog Fakulteta za menadžment, tvrdi da ekstremni događaji, kao što su ratni, koji izazivaju nevoljne migracije stanovništva, u većoj ili manjoj mjeri, ali sasvim sigurno, trenutno utiču na rast cena kupoprodaje ili zakupa nekretnina u zemlji prihvata.

“Tome smo bili svedoci tokom ratnih događanja na teritoriji susedne Bosne kada je talas izbeglica u Crnoj Gori znatno i u kratkom roku podigao cene nekretnina koje se potom nisu vratile na pređašnji nivo. Dilema nije da li će ova uvezena tražnja izazvati rast cena, preciznije - uticati na rast cena, primarno zakupa, a sekundarno i rast kupoprodajne cene nekretnina, već da li će taj impuls biti dovoljno snažan da trajno podigne cene na čitavom tržištu ili će se u dužem roku cene vratiti na pređašnji nivo”, rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, to zavisi od mnoštva faktora od kojih je ključan trajanje ratnog sukoba u Ukrajini, ali i od empirijski potvrđene pravilnosti da su cene u kretanju nadole rigidne.

“Imajući jedno i drugo u vidu verujem da će taj cenovni uticaj biti, pre svega, ograničenog - lokalnog karaktera, najviše na primorju – gde je ta tražnja naročito izražena, ali ne treba zanemariti posredni uticaj i na čitavo tržište, ako impuls tražnje ostane prisutan u nesmanjenom intenzitetu”, naveo je Kostić, dodajući da je teško reći da li će ovaj rast uticati na cene smeštaja u turističkim apartmanima.

On je saopštio da veruje da neće biti značajnijeg uticaja na cene smeštaja u apartmanima, jer su izdavaoci svesni da se radi o specifičnoj vrsti klijentele, koja nije turistička, a i o ograničenoj tražnji, makar u ovom momentu.

“I jedno i drugo su faktori koji govore u prilog zaključku da ne bi trebalo očekivati značajniji uticaj na smeštaj u apartmanima. Međutim, sve zavisi od toga kako će se kretati situacija u vezi sa ratom, jer će to presudno uticati na odluke migranata, odnosno izbeglih u pogledu njihovog daljeg života”, rekao je Kostić.

Direktorka turističke agencije Aurora travel, Sonja Zogović, tvrdi da dolazak ukrajinskih državljana neće uticati na turistički sektor.

“Cene su, ipak, posledica raznih faktora, o čemu bi najbolje govorili ekonomisti. Dovoljno je da se osvrnemo na dešavanja u ostalim zemljama, pa da shvatimo da ne možemo ni mi biti izuzeti iz sveta. Ujedno, crnogorsko primorje je, evo već dugi niz godina, svetski poznata turistička destinacija i cene su u skladu sa tim i takvim imidžom uspostavljene. Ovo se naročito odnosi na letnju sezonu, pa zakupnina smeštaja u turističkim mestima, logično, nije jednaka u toku cele godine. Tokom leta dostiže maksimum, ali već od oktobra se može naći jeftiniji zakup”, navela je Zogovićeva.