Pazar spasavaju vikend i lepo vreme

S najavom otvaranja Fashion outlet parka u Inđiji rasla su očekivanja potrošača, ali i trgovačkih krugova u Srbiji da će novi prodajni format doneti i značajne novine u pristupu plasmanu robe, a po ugledu na slične centre u zemljama okruženja, Evrope i sveta.

Fokus

Izvor: Zoran Kneževiæ

Petak, 29.06.2012.

16:43

Default images

Posle dva meseca rada Fashion outlet centra, za pomenuta očekivanja teško da bi se moglo reći da su ispunjena. Naime, prema ocenama potrošača s kojima je redakcija časopisa Market network razgovarala u samom parku, ali i brojnim drugim iskazima posetilaca i profesionalaca, čini se da ni novi prodajni format, bar za sada, nije uspeo da prevaziđe hronične probleme srpske trgovine. Naime, poredeći cene u prodajnim objektima poznatih svetskih brendova u Beogradu (TC Deta City i TC Ušće) i cene u Fashion outlet parku, čini se da za sada još nije u pravom smislu koncepta autleta počela da funkcioniše prodaja u Inđiji.

Čak ni uz značajne popuste, tamošnje cene nisu toliko niže da bi uz sve druge uslove i razloge zbog kojih bi se potrošač iz Beograda ili Novog Sada zaputio u Donji Srem, to bilo isplativo.

Na primer, farmerke (s greškom, kako je jasno navedeno na pultu jednog prodajnog objekta u Inđiji), prošlogodišnji model, treba platiti 7.490 dinara (uz 30 odsto popusta). Ako se tome dodaju putarina (po 240 dinara iz Beograda i nazad), potrošeno gorivo, poseta jednom od tri ugostiteljska objekta u parku, cena pomenutih farmerki penje se na više od 9.000 dinara. Za taj iznos u najelitnijim prodavnicama u beogradskim ili novosadskim tržnim centrima može se kupiti veoma kvalitetan pomenuti komad garderobe — iz najnovije kolekcije, i to bez greške.

Slična situacija je i u drugim prodajnim objektima koje je ekipa časopisa Market network obišla. Iako sniženja u pojedinima od njih idu i do 50 odsto (što je opet retkost, jer većina asortimana ima niže popuste), izbor je prilično sužen u poređenju s ponudom kakva se na takvim mestima očekuje i kakva je najavljena prilikom otvaranja, posebno u poređenju s onom kakvu imaju dva najveća grada u Srbiji na koje se autlet park u Inđiji oslanja.

Tako, od oko 70 prodajnih objekata poznatih brendova koji su najavljeni prilikom otvaranja, trenutno radi tridesetak.

Utisak da gotovo polovina lokala ne radi svakako nije inspirativan za one koji se odluče da posete ovaj trgovački centar, bez obzira na to da li je reč o potencijalnim kupcima ili profesionalcima koji tu možda vide poslovnu priliku.

Tome treba dodati i nedostatak pratećih sadržaja (rade samo dva kafića i jedan restoran) i prostornu izdvojenost centra iz urbanih sredina.

Boris Stevović, retail operations director Fashion outlet park Inđija, za Market network kaže da je menadžment centra svestan pogodnosti koje potrošačima nude promocije u gradu s kratkoročnim popustom određenog proizvoda. Ipak, on dodaje da veruje da u celini potrošači neće naći isti proizvod za nižu cenu u prodavnici u Beogradu ili Novom Sadu.

Stevović ističe da je popunjenost Outlet parka u Inđiji trenutno 75 odsto i da mnogi drugi potencijalni zakupci pokazuju veliko interesovanje za otvaranje svoje prodavnice. "Očekuje se da će Centar biti potpuno izdat u poslednjem kvartalu tekuće godine", kaže Stevović.

Tokom letnjeg perioda, kako on najavljuje, Fashion outlet park će sprovesti veliku marketišku kampanju kako bi privukao što više kupaca. Do druge polovine jula Centar će promovisati „letnje super sniženje” tokom koga će potrošačima biti ponuđeni dodatni popusti na već postojeća sniženja.

Kako kažu pojedini zakupci u autletu u Inđiji dva meseca posle svečanog otvaranja, poseta potencijalnih kupaca uglavnom zadovoljava očekivanja.

"Prve dve nedelje posećenost centra bila je iznad svih naših očekivanja. Sada je posetilaca manje, a to smo i očekivali. Uostalom, i svetski je trend da najveća posećenost bude tokom vikenda, dok je drugim danima znatno manja", kaže za Market network Dušica Tomanović Popović, XYZ retail manager.
Komentarišući činjenice da cene proizvoda u Inđiji nisu mnogo niže od onih u Beogradu, posebno ako se uzme u obzir razlika u aktuelnosti kolekcija i poređenje sa sličnim prodajnim mestima u zemljama bližeg okruženja, a naravno i s tamošnjim cenama u tržnim centrima i prodavnicama na atraktivnim gradskim lokacijama, Tomanović Popović kaže da "u Outletu XYZ nudimo kolekcije iz prethodne sezone čija je cena u proseku 40-50 odsto niža od prvobitne prodajne. Od 15. juna počeli smo sezonu sniženja tokom koje će popusti biti i do 80 odsto na određene artikle".

Ona dodaje da je prodaja u prvoj polovini juna bila manja od očekivanja, ali da to pripisuju tadašnjim lošim vremenskim prilikama, koje uvek utiču na prodaju. Za prvih mesec dana rada autleta, kaže, ti uslovi bili su upravo onakvi kako su i očekivali.

Ovaj autlet trenutno nudi oko 50 brendova, što je većina portfolija, ali, kako kaže Tomanović Popović, Premium Fashion Store svake godine dobija nove brendove, koji će u narednoj sezonskoj godini doći u autlet.

Inače, ovaj zakupac trenutno zbog tehničkih razloga nema precizne podatke o tome koliko je među posetiocima stvarnih kupaca. "U autlet obično dolaze osobe koje ne žive u blizini centra, a cilj njihovog puta je kupovina", kaže Tomanović Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: