Automobili

Četvrtak, 21.12.2023.

11:18

Tesla razvija tehnologiju kućnog bežičnog punjenja

Uprkos potencijalnim prednostima, cena bežičnih punjača bi mogla biti visoka.

Izvor:

Default images
Foto: canadianPhotographer56/Shutterstock

Američki proizvođač električnih automobila, najavljuje bežično punjenje svojih vozila. Tačnije, to bi bilo bežično indukciono kućno punjenje za električna vozila.

U nedavnoj epizodi emisije "Jay Leno's Garage" na temu Teslinog kamioneta Cybertruck, glavni dizajner Franc fon Holchauzen i potpredsednik inženjeringa vozila Lars Moravi potvrdili su da kompanija radi na tehnologiji bežičnog punjenja.

Teslin korak ka bežičnom punjenju u skladu je sa njegovom dugoročnom vizijom tehnologije autonomnih vozila. Ideja je da ako automobili mogu sami da se voze, oni takođe treba da se pune korišćenjem automatizovanog procesa.

Uprkos potencijalnim prednostima, cena bežičnih punjača bi mogla biti visoka. Potreba za induktivnom podlogom u podu garaže i induktivnim prijemnikom u vozilu mogla bi povećati cenu i težinu celokupnog sistema.

U julu je kompanija Tesla kupila Wiferion, firmu za tehnologiju bežičnog punjenja električnih vozila, za 76 miliona dolara, a zatim je brzo prodala. Tako je kompanija Ilona Maska došla u posed ključnih patenata za razvoj sopstvene tehnologije bežičnog punjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

9 h

Podeli: