Neplatiše nemaju izbora: Jedna evropska država saobraćajne kazne naplaćuje "skidanjem" sa plate

Iako 94 odsto vozača plaća kaznu bez prigovora, njih oko 6 odsto odbija da plati.

Automobili

Izvor: Izvor: Revijahak.hr

Četvrtak, 09.02.2023.

10:48

Neplatiše nemaju izbora: Jedna evropska država saobraćajne kazne naplaćuje
Foto: AstroStar/Shutterstock

Države moraju puniti svoje kase, a prekršaji moraju biti plaćeni. Tako je još od vremena prvih država i prvih automobila.

Neki vozači nauče tu lekciju tek kada im država isprazni novčanik, a neki pokušavaju da izbegnu i tu obavezu.

Od svih saobraćajnih prestupnika u Belgiji koji dobiju kaznu, 94 odsto plaća kaznu bez prigovora. Oko 6 odsto odbija da plati kaznu.

Zbog njih je belgijska vlada 2020. godine osmislila poseban program, plaćanje po nalogu, kojim se odgovarajući iznos uzima iz ličnih primanja, odnosno plate. Od tada je izdato milion takvih naloga.

Kako to funkcioniše u praksi? U prvoj fazi, nalog za plaćanje je poslednja opomena za plaćanje kazne, stiže vozaču kao obaveštenje. Iznos je 35 odsto veći od onoga što bi platio da je to uradio na vreme.

Nakon prijema, prekršilac ima rok od 30 dana da plati kaznu. Ako prekršilac i dalje ne plati, plaćanje će biti prinudno.

Prekršioci koji se ne slažu sa utvrđenim prekršajem uvek mogu uložiti žalbu na nalog za plaćanje. Prema statistici, to se dešava u 1,34 odsto slučajeva.

Ostali jednostavno prihvataju realnost i saznaju da im je bankovni račun postao tanji – preko noći, piše hln.be.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: