Automobili

Sreda, 04.01.2023.

15:00

Uznemirujuće: Hakeri bez problema mogu da "provale" u savremene automobile

Hakeri sa lošim namerama mogli bi da naprave veliku štetu...

Izvor:

Uznemirujuće: Hakeri bez problema mogu da
Foto: lumen-digital/Shutterstock

Koliko su savremeni automobili otporni na hakerske napade? Najnovija istraživanja pokazuju ogromne slabosti, koje vešti hakeri mogu da iskoriste za zlonamerne operacije.

Američki haker Sem Kari i njegov tim sproveli su opsežno istraživanje brendova automobila i bezbednosti njihovih softverskih sistema.

Tokom svog istraživanja, Kari je otkrio mnoge bezbednosne propuste u softveru brendova kao što su BMW, Mercedes, Toyota i Kia.

Kada je reč o proizvođačima kao što su Mercedes, BMW i Ferrari, Kari je mogao da pregleda i uređuje naloge vlasnika i zaposlenih u kompaniji.

Međutim, za brendove kao što su Kia, Honda, Nissan i Hyundai, otišlo se još dalje. U automobilima ovih marki mogao je da otključa automobile, pokrene motor, zaustavi motor, locira vozilo, upali svetla i još mnogo toga koristeći hakovanje.

U automobilima proizvođača Kia mogao je čak da daljinski pristupiti kameri od 360 stepeni.

U Land Roveru, Jaguaru, Fordu i Toyoti, Kari i njegov tim su mogli da pristupe ličnim podacima vlasnika automobila, čak i njihovoj ličnoj adresi u nekim slučajevima.

Poenta je da bi proizvođači automobila trebalo ozbiljnije da shvate zaštitu automobila. Hakeri sa lošim namerama mogli bi da naprave veliku štetu vlasnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: