Tesla nadzornim kamerama u vozilima krši evropske propise

Američka kompanija se suočava sa novom tužbom u Nemačkoj.

Podeli
Foto: Nadezda Murmakova/Shutterstock
Foto: Nadezda Murmakova/Shutterstock

Savez nemačkih potrošačkih organizacija VZBV podneo je tužbu protiv američkog proizvođača električnih automobila Regionalnom sudu u Berlinu zbog zabrinutosti oko zaštite ličnih podataka i tvrdnji da kupovina Tesla automobila smanjuje emisije, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kompanija Tesla je samo u 2020. zaradila 1,6 milijardi dolara prodajom takozvanih emisijski kupona – prava na emisiju koja drugim proizvođačima omogućava prekoračenje ograničenja koja se odnose na njihov vozni park.

VZBV optužuje Teslu za "obmanjujuće izjave o klimi i nedovoljno informacija" u vezi sa nadzornim kamerama u vozilima.

Prema ovom udrzuženju, kupci vozila Tesla nisu bili obavešteni da je korišćenje nadzornog moda, u kome kamere nadziru okolinu automobila, protivno evropskom zakonodavstvu o zaštiti ličnih podataka.

Korisnici ove funkcije "moraju da dobiju saglasnost ljudi koji prolaze pored automobila za obradu ličnih podataka", rekao je šef pravnog postupka u VZBV-u, Hajko Dinkel.

On upozorava da je poštovanje propisa o zaštiti podataka prilikom korišćenja ove funkcije bilo "praktično nemoguće", a vozači su "rizikovali novčane kazne".

Marion Jungblut, iz VZBV-a dodala je: "Praznine u postupcima za odobravanje funkcija automatske vožnje su očajne a odobrenje sistema nadzora je samo Teslina procena u Nemačkoj".

Regulatori saobraćaja i podataka trebalo bi da pojačaju saradnju, objašnjava ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu