Stiže baterija sa kojom Tesla prelazi 1.200 km u realnim uslovima vožnje

U pitanju je eksperimentalna baterija koja bi mogla da otkloni jednu od najvećih prepreka masovnom korišćenju električnih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2022.

09:46

Stiže baterija sa kojom Tesla prelazi 1.200 km u realnim uslovima vožnje
Foto: One (Our Next Energy)

Nedovoljna autonomija u vožnji jedan je od najvećih nedostataka aktuelne generacije električnih vozila, pa nije čudo što mnoge kompanije i naučnici rade na unapređenju postojećih baterija i povećanju radijusa kretanja automobila na struju.

Kompanija One (Our Next Energy) sa sedištem u Mičigenu pohvalila se podatkom da prototip njihove Gemini baterije nudi 752 milje (1.210 km) realne autonomije u automobilu Tesla Model S.

Oni su 17. decembra 2021. sproveli test u stvarnim uslovima vožnje, pri čemu je Tesla Model S sa njihovom baterijom umesto fabričke prešao put od Detroita do mosta Makinak i nazad, vozeći u proseku 88,5 km/h.

Isti automobil je takođe testiran u laboratorijskim uslovima, gde je sa punom baterijom "prešao" čak 882 milje (1.419 km) sa istom prosečnom brzinom, zahvaljujući idealnim uslovima (minimalno trenje, bez uzbrdica na putu i bez potrebe za usporavanjem i ubrzavanjem). U kompaniji One (Our Next Energy) navode da njihova baterija ima kapacitet od 203,7 kWh i visoku gustinu energije od 416 Wh/L, i da koristi veštačku inteligenciju za maksimiziranje radijusa kretanja.

Poređenja radi, Tesla Model S Long Range Plus je fabrički opremljen baterijom od 103,9 kWh koja nudi deklarisanu autonomiju od 405 milja (652 km).
Foto: One (Our Next Energy)
"Želimo da ubrzamo masovno korišćenje električnih vozila eliminisanjem straha kod ljudi od male autonomije u vožnji, koja sputava većinu potrošača danas. Sada smo fokusirani na dalji razvoj ove baterije kako bi ona bila spremna za korišćenje u automobilima", kažu u kompaniji iz Mičigena.

One (Our Next Energy) je osnovana 2020. godine i prema zvaničnom sajtu dobila je podršku od etabliranih kompanija, kao što su BMW i Ventures, Volta, Flex, Breakthrough Energy i Assembly Ventures.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: