Audi Grandsphere – A8 budućnosti FOTO/VIDEO

Električni koncept najavljuje novi model u segmentu poslovnih limuzina.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 08.09.2021.

12:20

Audi Grandsphere – A8 budućnosti FOTO/VIDEO
Foto: Audi promo

Nakon inovativnog dvoseda sa promenjivim razmakom između osovina (Skysphere), iz Audija nam dolazi atraktivna limuzina koja, između ostalog, uključuje sistem autonomne vožnje 4. nivoa.

Cilj je jasan - ponuditi doživljaj vožnje prvom klasom, a pritom mislimo na avionski prevoz. Kako tvrde u Audiju, ovde je doživljaj samog automobila sporedan, a u fokusu su dizajn i enterijer vozila.
Foto: Audi promo
U autonomnom modu volan i nožne komande su skrivene, a kabina poprima salonski karakter, gde su putnici pozadi opušteni kao na kauču, a na raspolaganju su im sve blagodati komunikacije i multimedije.

Na primer, ako na svom mobilnom uređaju čitaju vesti prilikom ulaska u auto, te iste vesti će se odmah prikazivati na ekranu vozila – cilj je uživanje u online blagodatima bez ikakvih prekida. Grandsphere prepoznaje vozača, otvara mu vrata i automatski prilagođava sedišta. Inače, prednja sedišta mogu se zakrenuti do 60 stepeni.

Čak su i zvučnici izvedeni tako da svaki putnik može nesmetano slušati svoju muziku ili šta već želi, kao u sopstvenoj kapsuli.

Na fotografijama se vidi da vozilo nema klasičan kokpit. Naime, sve informacije se projektuju na drvenu površinu ispod vetrobrana, i to u visokoj rezoluciji i vrlo čitku bez obzira na jačinu spoljne svetlosti.

Takođe, komandna tabla može da se koristi kao veliko projekciono platno za gledanje filmova ili video-konferencije.
Foto: Audi promo
Novi Audijev multimedijalni sistem nosi naziv MMI Touchless Response. U stanju je da prati pogled vozača i ima sposobnosti učenja, a verovatno će uskoro stići i u produkcijska vozila nemačkog proizvođača.

Najnoviji Audijev koncept je zaista veliko vozilo, niske siluete - dužine 5,35 m i širine 2 metra, dok visina automobila iznosi svega 1,39 m.

Dizajn govori sam za sebe, a već na prvi pogled uočljiv je izostanak B stubova radi lakšpeg pristupa putničkoj kabini.

Automobil je postavljen na 23-inčne točkove i zaista deluje moćno, istovremeno zadržavajući fluidnost linija karoserije.
Foto: Audi promo
Električni pogon čine dva elektromotora ukupnog snage 710 KS i 960 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

So stotke stiže za oko 4 sekunde, maksimalna brzina nije saopštena, dok je autonomija u vožnji sa ogromnom baterijom od 120 kWh oko 750 km.

Audi to još nije potvrdio, ali gotovo je sigurno da se u ovom konceptu kriju linije novog A8 koji će u svet poslovnih limuzina doneti mnoštvo novina. I to početkom 2024. godine.
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: