Nestašica čipova mogla bi da potraje 2 godine, razmišlja se o ugradnji polovnih

Nestašica kompjuterskih čipova širom sveta mogla bi da potraje i pune 2 godine, upozorio je šef IBM-a Džim Vajtherst.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: VW promo - ilustracija
Foto: VW promo - ilustracija

Zbog manjka čipova procenjuje se da će samo automobilska industrija ove godine izgubiti oko 110 milijardi dolara, a Vajtherst kaže za Bi-Bi-Si da tehnološka industrija na sve načine pokušava da isprati ogromnu potražnju nastalu otvaranjem svetske ekonomije.

Neke fabrike bile su prinuđene da zatvore svoje pogone sa početkom pandemije 2020. Zastoj u proizvodnji dodatno je pogoršao situaciju u kojoj je tražnja za čipovima otišla u nebo zbog velikog rasta prodaje laptopova, gejming konzola i mobilnih telefona kada su ljudi primorani da ostanu u svojim domovima, piše RTS.

"Veliki je period od trenutka kada se tehnologija razvije, počnu da se grade pogoni za proizvodnju do onoga kada čipovi počinju da silaze proizvodnih traka. Iskreno, trebaće nam par godina pre nego što steknemo dovoljno kapaciteta da rešimo problem manjka čipova", istakao je Vajtherst.

Osim toga, napomenuo je da čitava privreda mora da razmotri najbolji način korišćenja čipova.

"Moraćemo da razmislimo i o korišćenju polovnih čipova ili produživanju životnog veka određenih kompjuterskih tehnologija, kao i ubrzanju investicija u gradnju proizvodnih postrojenja", dodao je šef IBM-a.

Mnogi proizvođači automobila otkazali su porudžbine čipova 2020. godine kada su zatvorili svoje fabrike zbog pandemije, ali su sada uhvaćeni u raskoraku jer nisu predvideli da će potražnja za vozilima tako brzo da se vrati.

Zbog toga stručnjaci procenjuju da će samo automobilski sektor, usled manjka čipova, biti na gubitku od 110 milijardi dolara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu