Od maja nove oznake na gumama – više informacija o njihovim karakteristikama

Nova EU oznaka biće uvedena na pneumaticima od maja 2021. godine i potrošačima će pružiti obuhvatnije informacije o karakteristikama odabrane gume.

Podeli
Foto: Continental promo
Foto: Continental promo

Na novoj oznaci nalaze se redizajnirani podaci o klasi otpora kotrljanja i performansama kočenja na mokrom, dok je nivo buke označene brojem decibela i slovima A, B ili C.

Novina je i što korisnici mogu da pristupe dodatnim informacijama o izabranom pneumatiku u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na nalepnici.

Link sa koda vodi do baze podataka EPREL (Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje), koja sadrži informativni list o proizvodu. QR kod pokazuje sve vrednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje tog modela.

Foto: Continental promo
Foto: Continental promo

Još jedna nova karakteristika odnosi se na dva piktograma u dnu nalepnice, koji su potvrda da je reč o gumi sa boljim prijanjanjem na snegu i ledu, u skladu sa novim ISO standardom.

Uz standardnu oznaku predviđena je i mogućnost postavljanja simbola koji se odnose na teške snežne uslove (3PMSF), odnosno prijanjanje na zaleđenim putevima (samo za pneumatike C1).

Vest je da će od maja informacije na EU nalepnicama morati da budu dostupne i za pneumatike za teška komercijalna vozila (klasa C1, C2, C3).

Foto: Continental promo
Foto: Continental promo

Na novoj nalepnici klase A–C ostaju iste. Kada je reč o pneumaticima C1 za automobile i C2 za kombi-vozila, pneumatici koji su ranije bili svrstani u klasu E zbog otpora kotrljanja i prijanjanja na mokrom sada će biti svrstani u klasu D (koja je prethodno bila neupražnjena), dok će gume koje su ranije bile svrstane u klase F i G biti sada u okviru klase E.

Zahvaljujući tome će oznaka biti jasnija i lakša za razumevanje.Nova EU oznaka na pneumaticima omogućiće potrošačima da izaberu pneumatike sa efikasnijom potrošnjom goriva, što može dovesti do značajnih ušteda, a koje se ogledaju u troškovima i emisijama.

Bezbednost na putu podiže se kroz bolje prijanjanje na mokrom kolovozu, dok će podaci o nivoima buke pomoći u smanjenju zagađenja bukom izazvanom saobraćajem.

Dodatne informacije o novim oznakama možete pronaći ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu