Nesvakidašnji problemi uoči početka auto-salona u Frankfurtu: Strah od "kamenja u menjaču"

Dve nedelje uoči otvaranja salona, organizatori su suočeni za najavom protesta klimatiskih aktivista. Uz probleme zbog nedolaska pojedinih izlagača, početkom sedmice je oštećeno više od 40 luksuznih Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u prodajnom salonu automobila kod Frankfurta.

Izvor: B92, Tportal.hr
Podeli
Foto: Newspress - ilustracija
Foto: Newspress - ilustracija

Međunarodni sajam automobila u Frankfurtu, koji počinje 12. i traje do 22. septembra, opterećen je novim problemima pred 68. izdanje nakon otkazivanja nekih izlagača zbog prevelikih troškova zakupa prostora i zastarelog koncepta ove izložbe.

Organizatori su se susreli sa još jednim velikim problemom, jer su sada suočeni sa najavom javnih nereda koje bi trebalo da organizuju klimatski aktivsti, koji pozivaju ljude da se pridruže antiautomobilskim protestima.

Tako je organizator ove izuzetno dobro posećene manifestacije, koja se smenjuje sa auto-salonom u Parizu svake druge godine, prisiljen da pojača bezbednosne mere.

Nemčka policija već istražuje grupu koja sebe naziva "Rocks in the Gearbox" (u prevodu - kamenje u menjaču) nakon što je početkom ove sedmice više od 40 luksuznih vozila oštećeno u okviru jednog prodajnog salona automobila u Kronbergu na periferiji Frankfurta.

Foto: Newspress - ilustracija
Foto: Newspress - ilustracija

Uoči sajma, nemačko udruženje proizvođača automobila, VDA, pokušalo je da umanji negativnu percepciju o automobilskoj industriji, pozivajući aktiviste za zaštitu okoline iz Greenpeacea i Deutsche Umwelthilfe na panel raspravu 5. septembra u Berlinu, gde će zajedno sa čelnicima iz Daimlera, BMW-a i VDA razgovarati o klimatskoj krizi i mobilnosti budućnosti.

U saopštenju za agenciju Rojters, Eckehart Rotter, portparol VDA je izjavio:

"U bliskom smo kontaktu sa organima bezbednosti baš kao i svaki put za vreme sajma. Kontrola ulaza biće pooštrena, s obzirom na to da može doći do spontanih nereda na sajmu."

Ekološke grupe, uključujući i spomenutu "Rocks in the Gearbox", pozvale su javnost da se 14. septembra pridruže protestima u Frankfurtu, što je nateralo VDA da upozori posetioce izložbe automobila da očekuju duže redove na kontrolnim punktovima na ulazu u sajam.

Foto: Newspress - ilustracija
Foto: Newspress - ilustracija

Policija u Visbadenu u četvrtak je saopštila kako istražuje ovu grupu nakon što su u ponedjeljak preuzeli odgovornost za uništavanje Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u jednom prodajnom salonu automobila.

Vetrobranska stakla i prozori, poklopci motora i ostali delovi limarije vozila razbijeni su metalnim predmetima, a razbijena su i staklena vrata na samom salonu, rekao je Rojtersu portparol policije u Visbadenu. On je izjavio i da su vandali koristili maljeve i pajsere.

Kao opravdanje za svoje postupke prozvana grupa ekoloških aktivista izdala je saopštenje:

"Za dve sedmice Frankfurt će opet pokrenuti propagandni šou u kojem se slavi razarajući i zastareli model saobraćajnog sistema."

Oni smatraju i da je zapravo reč o "profitu koji se stvara preko leđa najsiromašnijih i na štetu budućih generacija", te misle da je "došlo vreme da se ubaci kamenje u mjenjače kapitalističke i automobilske logike profita".

"Rocks in the Gearbox" traži i detaljniji nadzor radnih uslova u srodnim industrijama, uključujući transport tereta, industriju pamuka i gume, kao i u rudarskoj industriji gde se iskopavaju i prerađuju retki prirodni elementi koji se koriste u proizvodnji električnih baterija i elektronici.

Ranije ovog meseca klimatski aktivisti zauzeli su železničke pruge koje snabdevaju Volkswagenovu fabriku u Volfsburgu, saopštila je policija iz tog nemačkog grada. Portparol policije je rekao da su otvorili istragu o potencijalnom opasnom ometanju železničkog i brodskog transporta.

strana 1 od 66 idi na stranu