Porodica dobila parnicu: Auto-kompanija treba da plati 208 miliona $

Sud u Dalasu doneo je odluku da Toyota mora da isplati jednom bračnom paru astronomsko obeštećenje zbog posledica saobraćajne nezgode u kojoj su povređena njihova deca.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2018.

14:24

Porodica dobila parnicu: Auto-kompanija treba da plati 208 miliona $
Lexus ES 330 iz 2002. (ilustracija)

Bračni par iz Teksasa tužio je vlasnika premijum marke Lexus - kompaniju Toyota, nakon što su u udesu Lexusa iz 2002. njihova deca na zadnjim sedištima pretrpela povrede zbog, kako tvrde, naslona prednjih sedišta koji su popustili prilikom nezgode, piše AutoNews.

Prema odluci suda u Dalasu, japanska kompanija moraće da plati oštećenima čak 208 miliona dolara.

Udes se dogodio u septembru 2016. kada je u njihov Lexus ES 300, koji je stajao u saobraćajnoj gužvi, otpozadi naleteo SUV Honda Pilot.

Od siline udara nasloni prednjih sedišta delimično su popustili i prevrnuli se unazad prema njihovoj deci, koja su bila vezana u dečjim sedištima. Kako se navodi u tužbi, deca – trogodišnji dečak i petogodišnja devojčica – su pretrpela "ozbiljne traume glave i druge povrede".
Lexus ES 330 iz 2002. (ilustracija)
U privatnoj tužbi roditelja, Toyota (kao proizvođač vozila marke Lexus) se tereti zato što prednja sedišta pomenutog modela imaju "konstruktivne, dizajnerske i stukturalne mane".

Navodi se i da je Toyota konstruisala sedišta sa ciljem da se u slučaju nesreće zaštite pre svega vozač i suvozač - čak i na štetu onih koji sede pozadi, a da kupci i vlasnici automobila na to nisu bili upozoreni prilikom kupovine automobila.

AutoNews je povodom presude kontaktirao predstavnike Toyote u SAD, čiji je portparol izjavio da - iako u toj kompaniji poštuju odluku suda - smatraju da "presuda ima od ozbiljnih nedostataka" i da je, prema zakonu, sud trebalo da presudi u korist Toyote.

Navodi se i da će kompanija u žalbi na prvostepenu presudu izneti dodatne argumente i zahtevati novo suđenje i preispitivanje sudske odluke. Predstavnik Toyote takođe je rekao da povrede koje su deca pretrpela nisu zadobijene od nagnutih prednjih sedišta, već da su posledica udarca drugog vozila otpozadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: