Aston Martin Valkyrie: Mitsko biće među smrtnicima

Aston Martin je otkrio kako izgleda poslednja, dorađena verzija modela Valkyrie, impresivnog superautomobila koji je "skoro spreman za proizvodnju".

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

09:41

Aston Martin Valkyrie: Mitsko biće među smrtnicima
Aston Martin

Iako na prvi pogled to izgleda nemoguće, Valkyrie, rađen u saradnji Aston Martina sa kompanijom Red Bull, namenjen je vožnji na običnim putevima i mali broj srećnika će zaista moći da vozi ovaj automobil među ostalim smrtnicima.
Aston Martin
Model koji nosi ime po mitskim ratnicama iz nordijske mitologije u čijim je rukama odluka o tome ko će na bojištu umreti, a ko preživeti, teško da može da se uporedi sa nečim što već viđamo po putevima.
Aston Martin
Iako mnogi detalji nisu poznati, na fotografijama se vidi neverovatna linija automobila, a unutrašnjost je mešavina svedenih linija i supermodernog trkačkog vozila sa izmenjivim upravljačem.

Zadnjeg stakla nema, pa retrovizore menjaju kamere i posebni displeji u unutrašnjosti, a centralni deo konzole zauzima ekran osetljiv na dodir.
Aston Martin
Valkira je dvosed, a za oba putnika je namenjen trkački položaj "na zemlji", kao u automobilima Formule 1.

Kako je najavljeno, za vlasnika će biti izrađivano posebno sedište, nakon 3D skeniranja njegovog tela.
Aston Martin
Vrata se otvaraju na gore, a aerodinamika i dizajnerska rešenja su posebna priča.

Kokpit se nalazi iznad dve Venturijeve cevi, koje se protežu duž cele šasije, što Valkiri daje fantastičan izgled otpozadi, ali i ogromnu aerodinamičku silu potiska (koja sprečava automobil da odleti kod Odina verovatno).
Aston Martin
Zasad je tajna šta se nalazi ispod haube, ali će svakako biti impresivno. Verovatno će u pitanju biti hibridni pogon - 6,5l V12 i elektrika zajedničke snage 1130KS.

Iz Aston Martina kažu da je moguće da će doći do još izmena do početka proizvodnje, a mnogo pažnje je posvećeno minimalizmu i izradi lakih delova.
Težina automobila bi trebalo da bude tek 30-ak kilograma iznad tone.

Cena? Oko tri miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: