BMW: Kamere umesto retrovizora od 2019?

Male kamere na pozicijama klasičnih spoljnih retrovizora nisu retkost na konceptnim vozilima, ali ova tehnologija još uvek nije našla praktičnu primenu u serijskim modelima. BMW bi to mogao da promeni već do kraja ove dekade.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.01.2016.

11:39

BMW: Kamere umesto retrovizora od 2019?

Nemački proizvođač luksuznih automobila izložio je na nedavno završenom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu koncept BMW i8 Mirrorless. Prototip zasnovan na standardnoj verziji i8 umesto konvencionalnih spoljnih retrovizora sa ogledalima ima kamere.

BMW ističe da je ovakvo rešenje u prednosti u poređenju sa klasičnim retrovizorima, jer pokriva veće vidno polje, pa vozač ima bolji pregled pozadi.
BMW i8 Mirrorless koncept
Da se bavarska kompanija neće zaustaviti samo na prototipu, potvrdio je šef razvoja BMW-a, Elmar Frickenstein, koji je izjavio da će tehnologija biti spremna za serijsku proizvodnju do 2019. godine. Pored toga što će kamere umesto ogledala povećati bezbednost u vožnji, očekuje se da će zahvaljujući boljim aerodinamičkim karakteristikama one uticati na smanjenje otpora vazduha i potrošnje goriva.
Za sad nije poznato koji produkcijski model BMW-a će imati tu čast da prvi promoviše nove retrovizore, ali tipuje se na najluksiuzniji - Seriju 7. Prema rečima Frickensteina, tehnologija će u godinama koje dolaze biti preneta na celokupnu gamu vozila nemačkog proizvođača.

Oni koji podrobnije prate događanja u automobilskoj industriji, prisetiće se da je slične kamere Volkswagen ponudio kupcima eksperimentalnog ekonomičnog modela XL1, ali su one ugrađene u svega 200 primeraka tog automobila.

Ako umesto spoljnih ogledala kamere postanu i naša realnost jednog dana, pitamo se da li će popravka razbijenog retrovizora biti skuplja ili jeftinija nego sada?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: