Kinez tuži Teslu zbog prava na ime brenda

Zhan Baosheng, zbog koga je kompanija Tesla Motors bila prinuđena da odloži početak prodaje u Kini jer je zaštitio prava na ime Tesla u toj zemlji, ne odustaje. U tužbi koju je podneo protiv američkog proizvođača električnih automobila on traži od Tesle nadoknadu od 3,85 miliona dolara (2,8 miliona evra) zbog kršenja njegovih prava.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2014.

00:32

Default images

Baosheng pravi probleme Tesli u Kini još od 2013. Tokom priprema kompanije za početak prodaje na tom tržištu, Kinez se oglasio sa tvrdnjom da je zaštitio ime i logo koji je veoma sličan Teslinom još 2006, tri godine nakon osnivanja Tesla Motorsa.

Kineske vlasti prihvatile su njegovu aplikaciju za zaštitu prava na ime Tesla 2009, sa pravom važenja od 10 godina, ali su 2013. odbile zahtev za zaštitu loga, posle intervencije američke kompanije.

Sa druge strane, Tesla Motors tvrdi da im je Baosheng "ukrao" zaštitni znak.

"Pokrenuli smo više akcija protiv njega, i kineske vlasti su po tom na našoj strani", izjavio je portparol Tesla Motorsa za Blumberg. On je dodao da tužba koju je podigao Baosheng neće sprečiti kompaniju da nastavi sa poslovanjem i prodajom automobila u Kini.
Foto: Twitter/Zhan Baosheng
Tesla je navodno pokušao da se vansudski nagodi sa Baoshengom još u novembru 2012. Tada mu je ponuđeno 50 hiljada dolara kako bi se odrekao prava na ime Tesla, ali je on odbio tu sumu.

Kinez je odbio i drugu ponudu iz maja 2013. koja je iznosila 322 hiljade dolara.

Baosheng koji očigledno smatra da može mnogo bolje da unovči to što je zaštitio ime Tesla u Kini, pokušaće da dobije pravdu na sudu.

"Tesla Motors svakog dana krši moja prava prodajući automobile u Kini pod tim imenom", rekao je Zhan Baosheng medijima prilikom podnošenja tužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: