Aktuelno

Sreda, 09.07.2014.

00:32

Kinez tuži Teslu zbog prava na ime brenda

Izvor: B92

Kinez tuži Teslu zbog prava na ime brenda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 9 godina

Sudeći po komentarima, prosečnom Srbinu je draži i lakši za razumeti Kinez koji na sitnu prevaru pokušava da dođe do "džaba novca", nego kompanija koja menja sliku sveta automobilima koji ne zagađuju okolinu. Svako u skladu sa svojim dometima.
(AlekKalifornija, 9. jul 2014 22:17)

Pa kad je prevara sto mu ovi nudili pare, pa posle jos podigli cifru?
Trebalo je da ga tuze.

Dule

pre 9 godina

@Mladen

Tesla nikad nije živeo u Srbiji, tako da nije mogao biti "maltene" proteran odavde.
Kada je posetio Srbiju, dočekan je sa pažnjom i počastima, uvek se izjašnjavao kao Srbin i nema šta mi da ga svojatamo.
Svojata ga ponekad Hrvatska iako je Tesla rođen na teritoriji Austrougarske, kada hrvatske države nije bilo ni u tragovima.
Čak ni oni ga nisu proterali, već je čovek sam otišao Mađarsku, a zatim i u druge Evropske zemlje radi školovanja i usavršavanja, ali je na kraju morao da ode u USA, jer nije mogao da nađe finansijere za sveoje projekte.
Dakle, ako neko može da svojata Teslu, to smo mi i USA, jer je kasnije uzeo njihovo državljanstvo.

Dzoni

pre 9 godina

@AlekKalifornija
NIsu oni izmisli auto na struju..prvi proizvedeni auto na struju je proizveden jos 1884 ..takodje Nissan LEaf je prodao 5 puta vise elektricnih auta nego Tesla.

Mladen

pre 9 godina

Кинези и Американци својатају Србина. Није ли то нешто најинтересантније што сам чуо ових дана?
(Миле, 09. jul 2014 17:45)

Najbitnije je da smo mi normalni i da ne svojatamo ljude koje smo maltene proterali odavde...

barny

pre 9 godina

Ovo je hohstapleraj. Radim u jednoj zapadnoj zemlji i vec sam par puta dobijao mejlove iz Kine gde me advokat, koji je u vezi sa patentnim zavodom tj. institucijom koja registruje imena kompanija, obavestava da je registracija istoimene firme u postupku i da zeli da nas obavesti, jer je jos u situaciji nesto da preduzme, tj. da spreci registraciju. U protivnom imacemo probleme ako se pojavimo na kineskom trzistu pod nasim imenom. Inace faca ovog tipa govori da je rec o "visokoj nauci".

Nimrod

pre 9 godina

Svaka mu cast. Sto to amerikanci nisu uradili po celom svetu kad su osnovali kompaniju?? Setio se kako da zaradi laku lovu i to je to. Da su oni u pravu, nebi mu nudili lovu..Dal tu ima morala??Gde je moral amerikancima da koriste ime coveka samo zato sto je radio kod njih? Jesu li oni platili njegovoj porodici za prava na ime?? Treba da ih odere!!
(King_SiZe, 09. jul 2014 18:34)
King - Tesla svoje ime nije registrovao kao zastitni znak inace bi u proteklih 60 svi fizicari placali sto mu koriste ime kao mernu jedinicu. A sto se tiče kompanije Tesla, Elon Musk ju je nazvao u cas izumitelja induktivnog motora (koji pokrece kola), vidi ko je pomogao da se kupi zemljište a sada i dao novac za izgradnju muzeja i kome se zahvaljuje jedini najblizi zivi Teslin rodjak.

AlekKalifornija

pre 9 godina

Sudeći po komentarima, prosečnom Srbinu je draži i lakši za razumeti Kinez koji na sitnu prevaru pokušava da dođe do "džaba novca", nego kompanija koja menja sliku sveta automobilima koji ne zagađuju okolinu. Svako u skladu sa svojim dometima.

Džoni

pre 9 godina

Nije mi jasno zašto većina optužuje Kineza? Čovek uhvatio momenat i iskoristio manjkavost sistema i sada hoće da dobije i koju kintu! Čim su njemu nudili prvo 50 pa posle preko 300 hiljada, računa da će dati i ta dva miliona! Uvek sam na strani pojedinca koji je u prilici da se okoristi o tako veliku kompaniju! Jeste Tesla je sigurno toliko poštena i humana firma kao uostalom i svaka druga visoko profitabilna kompanija. Sve poštenjačina do poštenjačine a jedino Kinez hoštapler i prevarant!

5ar

pre 9 godina

Koliko god da nam ne odgovara, zakonom zasticena intelektualna svojina u jednoj zemlji ne moze se oboriti, dokle god ta zastita ugovorom traje. Negde 2004 godine kreirao sam amblem i majce pionira koje tada trenirah, dresove im potom poklonih. Zeleo sam registrovati taj znak, ali novca nisam imao; tada je cena registracije bila 3000evra za 3 godine za EU teritoriju, ukoliko sam zeleo da pokrijem i celu Kinu, kostalo bi me 5000evra za 3 godine zastite tog odredjenog dakle amblema. Godinu dana kasnije, u prolece 2005 firma u kojoj sam i ja u to vreme radio, spojila se sa jos jednom, i kao njihov novi znak objavili su nesto sasvim slicno mojem, doznah potom da je otac jednog od klinaca kojeg trenirah bio u visokom menadzmentu, i dobio nagradu za predlozeni znak za novu fuziranu kompaniju farmaceuta. Intelektualna svojina je podeljena po regionima, pa je tako EU jedan region, Kina drugi, SAD treci.. kada su u pitanju imena, nazivi, literatura, patenti stariji od 70 leta, tu niko ne moze nista da brani niti blokira.. i pre cetvrt veka pojedinci oko nas su jurcali da registruju razne internet Domain stranice, u nadi da ce u buducnosti njihovom prodajom zaraditi veliki novac.. ovde se radi o situaciji u Kini, a u pitanju je 'proizvod' sa Zapada.. pohlepa za novcem, je danas sve veca.. kinez je odbio i preko 300.000 dolara da proda svoja prava, a istim nikakav produkt ne brani, vec samo registraciju poznatog imena; dakle, taj kinez je ovde i u pravu, ali bi Srbija trebala da ga tuzi!

usa

pre 9 godina

Pa skoro da je tako i u usa, registrujes neki brend/patent i cekas koga da tuzis, umesto americkog sad je kineski san i to je to...mada je trebao uzeti onu 300k kintu

micko

pre 9 godina

covek jeste mutljavina i nasao nacin kako da bez posla i na mucku zaradi pare, sto nije lep primer...

ali, time sto ga nazivamo "hostaplerom" pretpostavljam da vecina vas na taj nacin i sebe karakterise na isti nacin...

nemojmo da se pravimo naivni, pogledajte u sebe i iskreno recite... da znate da ce firma xyz doci u srbiju da pravi velike pare a nemaju zasticeno ime a imate mogucnost da za sitnu lovu zastitite to, sta biste uradili?

razmislili bi i rekli sledece: "Ja sam posten i dobar covek, znam da mogu da uzmeme 1 MILION EVRA ako prodam prava na ime ali necu, to nije korektno, bicu posten i rmbacu za sitnis do kraja zivota tek da prezivim"...

zato vas molim da se pogledate u ogladalo i ne vredjate coveka jer bi 99% ljudi postupilo isto tako, da moze...

Uostalom, po nasoj politicko-korupcionaskoj sceni vidi se i kakvi smo, politicari i milion birokrata nije doslo na vlast iz kine, vec smo to mi sami, srbi...

vrlo prosto, generalno svet promovise najgori vid kapitalizma i mutljavine su oni koji prezivljavaju a ne posten narod... tako da taj kinez nije klasican olos vec neko ko je prihvatio pravila igre i ne zeli da bude gubitnik te igre...

King_SiZe

pre 9 godina

Svaka mu cast. Sto to amerikanci nisu uradili po celom svetu kad su osnovali kompaniju?? Setio se kako da zaradi laku lovu i to je to. Da su oni u pravu, nebi mu nudili lovu..
Dal tu ima morala??
Gde je moral amerikancima da koriste ime coveka samo zato sto je radio kod njih? Jesu li oni platili njegovoj porodici za prava na ime?? Treba da ih odere!!

Миле

pre 9 godina

Кинези и Американци својатају Србина. Није ли то нешто најинтересантније што сам чуо ових дана?

Dragoljub

pre 9 godina

Ime se ne moze patentirati (patentira se pronalazak!) ali se moze zastititi kao robna marka. Covek koji je zastitio trademark "Tesla" nije ucinio nista nelegalno.

Kresho

pre 9 godina

@Petar, bez uvrede, ali Musk je Tesli ukazao čast što je kompaniju nazvao po njemu i to je napravio upravo zato da podigne rejting Nikoli Tesli koji je nepravedno zanemaren, pogotovo u Americi. Musk bi postigao jednak uspjeh i da je kompaniju nazvao drugačije. Također, kao i Tesla, i Musk je nedavno skinuo patentnu zaštitu na sve vezano uz Tesla automobile.

Сава Мандић

pre 9 godina

Зашто је дечко протува? Зато што ће истинским хоштаплерима да узме мало пара? Да ли су протуве и хоштаплери Епл и Самсунг који се годинама суде око сличних (напомињем сличних) права? Да ли су протуве и хоштаплери они који су то исто благовремено урадили са веб страницама? Или смо само мало уобичајено завидни?

Igor

pre 9 godina

Ne razumem zbog cega ste kivni na kineza? Tesla motors je prva registrovala ime naucnika koji se odrekao profita za sebe. Kladim se da ta kompanija duguje dobar deo svog uspeha naucniku cije je ime uzela. Ljigavo pa nema kud.
Drz se kinez sve dok ne ispune tvoje zelje a i kad pristanu na te milione ti im se nakezi, pokazi srednji prst i trazi jos 10% preko.

Besmisleno

pre 9 godina

Kakav chobanin, ovo moze samo da se meri sa patentom apple computersa o pravougaonom obliku telefona, tako da proizvodjaci moraju da menjaju oblik makar malo, ako nece da popiju tuzbu.

Trole

pre 9 godina

Kompanija Tesla motors je sve svoje planove proglasila open source planovima tako da svi u svetu koji zele da pocnu da prave elektricne automobile mogu to da rade na osnovu njihovih dosadasnjih uspeha potpuno besplatno. Svaka im cast!

Petar

pre 9 godina

Majku li vam bezobraznu (moram ovako)!!! Covek se odrekao svih patentnih prava, pocepao ugovor sa Vestinghausom samo da bi njegove ideje zazivele za celo covecanstvo. A sad bi da zarade na njegovom imenu.

Draganic

pre 9 godina

Mislim da je apsurdno otimati se i patentirati prezime naucnika koji nije hteo da pantentira i unovci sopstvene pronalske vec ga je zanimala samo dobrobit covecanstva. Ili sad ja njih sve da tuzim zato sto koriste prezime mog daljnog rodjaka? Ta prava na ime nemaju vise smisla, ali drago mi da se opet prica o Tesli

BG

pre 9 godina

Zašto ga nazivate Hoštaplerom?
Pa nije čovek kriv što mu je ovo omogućeno, nego sistem i država koje tako nešto dozvoljavaju. U sadašnjosti vidim da baš zemlja iz koje dolazi taj auto ima toliko hoštaplerskih patenata da se zapitam da li živimo u istom univerzumu, a ne na planeti.

deratizacija

pre 9 godina

Stao bih na stranu mladog Kineza pod uslovom da je on projektant, proizvodjac, vlasnik prodajnog lanca itd. bilo cega sa imenom Tesla. Ovako covek "zastitio ime" - sta to znaci? Sta je uradio od tada? Moze se samo reci da je tacno predvideo dolazak "Tesla motorsa" u Kinu. Obican pravno-birokratski pacov.

deratizacija

pre 9 godina

Stao bih na stranu mladog Kineza pod uslovom da je on projektant, proizvodjac, vlasnik prodajnog lanca itd. bilo cega sa imenom Tesla. Ovako covek "zastitio ime" - sta to znaci? Sta je uradio od tada? Moze se samo reci da je tacno predvideo dolazak "Tesla motorsa" u Kinu. Obican pravno-birokratski pacov.

Petar

pre 9 godina

Majku li vam bezobraznu (moram ovako)!!! Covek se odrekao svih patentnih prava, pocepao ugovor sa Vestinghausom samo da bi njegove ideje zazivele za celo covecanstvo. A sad bi da zarade na njegovom imenu.

Draganic

pre 9 godina

Mislim da je apsurdno otimati se i patentirati prezime naucnika koji nije hteo da pantentira i unovci sopstvene pronalske vec ga je zanimala samo dobrobit covecanstva. Ili sad ja njih sve da tuzim zato sto koriste prezime mog daljnog rodjaka? Ta prava na ime nemaju vise smisla, ali drago mi da se opet prica o Tesli

Trole

pre 9 godina

Kompanija Tesla motors je sve svoje planove proglasila open source planovima tako da svi u svetu koji zele da pocnu da prave elektricne automobile mogu to da rade na osnovu njihovih dosadasnjih uspeha potpuno besplatno. Svaka im cast!

BG

pre 9 godina

Zašto ga nazivate Hoštaplerom?
Pa nije čovek kriv što mu je ovo omogućeno, nego sistem i država koje tako nešto dozvoljavaju. U sadašnjosti vidim da baš zemlja iz koje dolazi taj auto ima toliko hoštaplerskih patenata da se zapitam da li živimo u istom univerzumu, a ne na planeti.

Миле

pre 9 godina

Кинези и Американци својатају Србина. Није ли то нешто најинтересантније што сам чуо ових дана?

Kresho

pre 9 godina

@Petar, bez uvrede, ali Musk je Tesli ukazao čast što je kompaniju nazvao po njemu i to je napravio upravo zato da podigne rejting Nikoli Tesli koji je nepravedno zanemaren, pogotovo u Americi. Musk bi postigao jednak uspjeh i da je kompaniju nazvao drugačije. Također, kao i Tesla, i Musk je nedavno skinuo patentnu zaštitu na sve vezano uz Tesla automobile.

Dragoljub

pre 9 godina

Ime se ne moze patentirati (patentira se pronalazak!) ali se moze zastititi kao robna marka. Covek koji je zastitio trademark "Tesla" nije ucinio nista nelegalno.

King_SiZe

pre 9 godina

Svaka mu cast. Sto to amerikanci nisu uradili po celom svetu kad su osnovali kompaniju?? Setio se kako da zaradi laku lovu i to je to. Da su oni u pravu, nebi mu nudili lovu..
Dal tu ima morala??
Gde je moral amerikancima da koriste ime coveka samo zato sto je radio kod njih? Jesu li oni platili njegovoj porodici za prava na ime?? Treba da ih odere!!

Besmisleno

pre 9 godina

Kakav chobanin, ovo moze samo da se meri sa patentom apple computersa o pravougaonom obliku telefona, tako da proizvodjaci moraju da menjaju oblik makar malo, ako nece da popiju tuzbu.

Сава Мандић

pre 9 godina

Зашто је дечко протува? Зато што ће истинским хоштаплерима да узме мало пара? Да ли су протуве и хоштаплери Епл и Самсунг који се годинама суде око сличних (напомињем сличних) права? Да ли су протуве и хоштаплери они који су то исто благовремено урадили са веб страницама? Или смо само мало уобичајено завидни?

Igor

pre 9 godina

Ne razumem zbog cega ste kivni na kineza? Tesla motors je prva registrovala ime naucnika koji se odrekao profita za sebe. Kladim se da ta kompanija duguje dobar deo svog uspeha naucniku cije je ime uzela. Ljigavo pa nema kud.
Drz se kinez sve dok ne ispune tvoje zelje a i kad pristanu na te milione ti im se nakezi, pokazi srednji prst i trazi jos 10% preko.

Dule

pre 9 godina

@Mladen

Tesla nikad nije živeo u Srbiji, tako da nije mogao biti "maltene" proteran odavde.
Kada je posetio Srbiju, dočekan je sa pažnjom i počastima, uvek se izjašnjavao kao Srbin i nema šta mi da ga svojatamo.
Svojata ga ponekad Hrvatska iako je Tesla rođen na teritoriji Austrougarske, kada hrvatske države nije bilo ni u tragovima.
Čak ni oni ga nisu proterali, već je čovek sam otišao Mađarsku, a zatim i u druge Evropske zemlje radi školovanja i usavršavanja, ali je na kraju morao da ode u USA, jer nije mogao da nađe finansijere za sveoje projekte.
Dakle, ako neko može da svojata Teslu, to smo mi i USA, jer je kasnije uzeo njihovo državljanstvo.

AlekKalifornija

pre 9 godina

Sudeći po komentarima, prosečnom Srbinu je draži i lakši za razumeti Kinez koji na sitnu prevaru pokušava da dođe do "džaba novca", nego kompanija koja menja sliku sveta automobilima koji ne zagađuju okolinu. Svako u skladu sa svojim dometima.

Nimrod

pre 9 godina

Svaka mu cast. Sto to amerikanci nisu uradili po celom svetu kad su osnovali kompaniju?? Setio se kako da zaradi laku lovu i to je to. Da su oni u pravu, nebi mu nudili lovu..Dal tu ima morala??Gde je moral amerikancima da koriste ime coveka samo zato sto je radio kod njih? Jesu li oni platili njegovoj porodici za prava na ime?? Treba da ih odere!!
(King_SiZe, 09. jul 2014 18:34)
King - Tesla svoje ime nije registrovao kao zastitni znak inace bi u proteklih 60 svi fizicari placali sto mu koriste ime kao mernu jedinicu. A sto se tiče kompanije Tesla, Elon Musk ju je nazvao u cas izumitelja induktivnog motora (koji pokrece kola), vidi ko je pomogao da se kupi zemljište a sada i dao novac za izgradnju muzeja i kome se zahvaljuje jedini najblizi zivi Teslin rodjak.

Mladen

pre 9 godina

Кинези и Американци својатају Србина. Није ли то нешто најинтересантније што сам чуо ових дана?
(Миле, 09. jul 2014 17:45)

Najbitnije je da smo mi normalni i da ne svojatamo ljude koje smo maltene proterali odavde...

Zoran

pre 9 godina

Sudeći po komentarima, prosečnom Srbinu je draži i lakši za razumeti Kinez koji na sitnu prevaru pokušava da dođe do "džaba novca", nego kompanija koja menja sliku sveta automobilima koji ne zagađuju okolinu. Svako u skladu sa svojim dometima.
(AlekKalifornija, 9. jul 2014 22:17)

Pa kad je prevara sto mu ovi nudili pare, pa posle jos podigli cifru?
Trebalo je da ga tuze.

5ar

pre 9 godina

Koliko god da nam ne odgovara, zakonom zasticena intelektualna svojina u jednoj zemlji ne moze se oboriti, dokle god ta zastita ugovorom traje. Negde 2004 godine kreirao sam amblem i majce pionira koje tada trenirah, dresove im potom poklonih. Zeleo sam registrovati taj znak, ali novca nisam imao; tada je cena registracije bila 3000evra za 3 godine za EU teritoriju, ukoliko sam zeleo da pokrijem i celu Kinu, kostalo bi me 5000evra za 3 godine zastite tog odredjenog dakle amblema. Godinu dana kasnije, u prolece 2005 firma u kojoj sam i ja u to vreme radio, spojila se sa jos jednom, i kao njihov novi znak objavili su nesto sasvim slicno mojem, doznah potom da je otac jednog od klinaca kojeg trenirah bio u visokom menadzmentu, i dobio nagradu za predlozeni znak za novu fuziranu kompaniju farmaceuta. Intelektualna svojina je podeljena po regionima, pa je tako EU jedan region, Kina drugi, SAD treci.. kada su u pitanju imena, nazivi, literatura, patenti stariji od 70 leta, tu niko ne moze nista da brani niti blokira.. i pre cetvrt veka pojedinci oko nas su jurcali da registruju razne internet Domain stranice, u nadi da ce u buducnosti njihovom prodajom zaraditi veliki novac.. ovde se radi o situaciji u Kini, a u pitanju je 'proizvod' sa Zapada.. pohlepa za novcem, je danas sve veca.. kinez je odbio i preko 300.000 dolara da proda svoja prava, a istim nikakav produkt ne brani, vec samo registraciju poznatog imena; dakle, taj kinez je ovde i u pravu, ali bi Srbija trebala da ga tuzi!

Dzoni

pre 9 godina

@AlekKalifornija
NIsu oni izmisli auto na struju..prvi proizvedeni auto na struju je proizveden jos 1884 ..takodje Nissan LEaf je prodao 5 puta vise elektricnih auta nego Tesla.

usa

pre 9 godina

Pa skoro da je tako i u usa, registrujes neki brend/patent i cekas koga da tuzis, umesto americkog sad je kineski san i to je to...mada je trebao uzeti onu 300k kintu

Džoni

pre 9 godina

Nije mi jasno zašto većina optužuje Kineza? Čovek uhvatio momenat i iskoristio manjkavost sistema i sada hoće da dobije i koju kintu! Čim su njemu nudili prvo 50 pa posle preko 300 hiljada, računa da će dati i ta dva miliona! Uvek sam na strani pojedinca koji je u prilici da se okoristi o tako veliku kompaniju! Jeste Tesla je sigurno toliko poštena i humana firma kao uostalom i svaka druga visoko profitabilna kompanija. Sve poštenjačina do poštenjačine a jedino Kinez hoštapler i prevarant!

barny

pre 9 godina

Ovo je hohstapleraj. Radim u jednoj zapadnoj zemlji i vec sam par puta dobijao mejlove iz Kine gde me advokat, koji je u vezi sa patentnim zavodom tj. institucijom koja registruje imena kompanija, obavestava da je registracija istoimene firme u postupku i da zeli da nas obavesti, jer je jos u situaciji nesto da preduzme, tj. da spreci registraciju. U protivnom imacemo probleme ako se pojavimo na kineskom trzistu pod nasim imenom. Inace faca ovog tipa govori da je rec o "visokoj nauci".

micko

pre 9 godina

covek jeste mutljavina i nasao nacin kako da bez posla i na mucku zaradi pare, sto nije lep primer...

ali, time sto ga nazivamo "hostaplerom" pretpostavljam da vecina vas na taj nacin i sebe karakterise na isti nacin...

nemojmo da se pravimo naivni, pogledajte u sebe i iskreno recite... da znate da ce firma xyz doci u srbiju da pravi velike pare a nemaju zasticeno ime a imate mogucnost da za sitnu lovu zastitite to, sta biste uradili?

razmislili bi i rekli sledece: "Ja sam posten i dobar covek, znam da mogu da uzmeme 1 MILION EVRA ako prodam prava na ime ali necu, to nije korektno, bicu posten i rmbacu za sitnis do kraja zivota tek da prezivim"...

zato vas molim da se pogledate u ogladalo i ne vredjate coveka jer bi 99% ljudi postupilo isto tako, da moze...

Uostalom, po nasoj politicko-korupcionaskoj sceni vidi se i kakvi smo, politicari i milion birokrata nije doslo na vlast iz kine, vec smo to mi sami, srbi...

vrlo prosto, generalno svet promovise najgori vid kapitalizma i mutljavine su oni koji prezivljavaju a ne posten narod... tako da taj kinez nije klasican olos vec neko ko je prihvatio pravila igre i ne zeli da bude gubitnik te igre...

Сава Мандић

pre 9 godina

Зашто је дечко протува? Зато што ће истинским хоштаплерима да узме мало пара? Да ли су протуве и хоштаплери Епл и Самсунг који се годинама суде око сличних (напомињем сличних) права? Да ли су протуве и хоштаплери они који су то исто благовремено урадили са веб страницама? Или смо само мало уобичајено завидни?

King_SiZe

pre 9 godina

Svaka mu cast. Sto to amerikanci nisu uradili po celom svetu kad su osnovali kompaniju?? Setio se kako da zaradi laku lovu i to je to. Da su oni u pravu, nebi mu nudili lovu..
Dal tu ima morala??
Gde je moral amerikancima da koriste ime coveka samo zato sto je radio kod njih? Jesu li oni platili njegovoj porodici za prava na ime?? Treba da ih odere!!

Igor

pre 9 godina

Ne razumem zbog cega ste kivni na kineza? Tesla motors je prva registrovala ime naucnika koji se odrekao profita za sebe. Kladim se da ta kompanija duguje dobar deo svog uspeha naucniku cije je ime uzela. Ljigavo pa nema kud.
Drz se kinez sve dok ne ispune tvoje zelje a i kad pristanu na te milione ti im se nakezi, pokazi srednji prst i trazi jos 10% preko.

BG

pre 9 godina

Zašto ga nazivate Hoštaplerom?
Pa nije čovek kriv što mu je ovo omogućeno, nego sistem i država koje tako nešto dozvoljavaju. U sadašnjosti vidim da baš zemlja iz koje dolazi taj auto ima toliko hoštaplerskih patenata da se zapitam da li živimo u istom univerzumu, a ne na planeti.

deratizacija

pre 9 godina

Stao bih na stranu mladog Kineza pod uslovom da je on projektant, proizvodjac, vlasnik prodajnog lanca itd. bilo cega sa imenom Tesla. Ovako covek "zastitio ime" - sta to znaci? Sta je uradio od tada? Moze se samo reci da je tacno predvideo dolazak "Tesla motorsa" u Kinu. Obican pravno-birokratski pacov.

Миле

pre 9 godina

Кинези и Американци својатају Србина. Није ли то нешто најинтересантније што сам чуо ових дана?

Draganic

pre 9 godina

Mislim da je apsurdno otimati se i patentirati prezime naucnika koji nije hteo da pantentira i unovci sopstvene pronalske vec ga je zanimala samo dobrobit covecanstva. Ili sad ja njih sve da tuzim zato sto koriste prezime mog daljnog rodjaka? Ta prava na ime nemaju vise smisla, ali drago mi da se opet prica o Tesli

Petar

pre 9 godina

Majku li vam bezobraznu (moram ovako)!!! Covek se odrekao svih patentnih prava, pocepao ugovor sa Vestinghausom samo da bi njegove ideje zazivele za celo covecanstvo. A sad bi da zarade na njegovom imenu.

Trole

pre 9 godina

Kompanija Tesla motors je sve svoje planove proglasila open source planovima tako da svi u svetu koji zele da pocnu da prave elektricne automobile mogu to da rade na osnovu njihovih dosadasnjih uspeha potpuno besplatno. Svaka im cast!

Zoran

pre 9 godina

Sudeći po komentarima, prosečnom Srbinu je draži i lakši za razumeti Kinez koji na sitnu prevaru pokušava da dođe do "džaba novca", nego kompanija koja menja sliku sveta automobilima koji ne zagađuju okolinu. Svako u skladu sa svojim dometima.
(AlekKalifornija, 9. jul 2014 22:17)

Pa kad je prevara sto mu ovi nudili pare, pa posle jos podigli cifru?
Trebalo je da ga tuze.

Besmisleno

pre 9 godina

Kakav chobanin, ovo moze samo da se meri sa patentom apple computersa o pravougaonom obliku telefona, tako da proizvodjaci moraju da menjaju oblik makar malo, ako nece da popiju tuzbu.

Džoni

pre 9 godina

Nije mi jasno zašto većina optužuje Kineza? Čovek uhvatio momenat i iskoristio manjkavost sistema i sada hoće da dobije i koju kintu! Čim su njemu nudili prvo 50 pa posle preko 300 hiljada, računa da će dati i ta dva miliona! Uvek sam na strani pojedinca koji je u prilici da se okoristi o tako veliku kompaniju! Jeste Tesla je sigurno toliko poštena i humana firma kao uostalom i svaka druga visoko profitabilna kompanija. Sve poštenjačina do poštenjačine a jedino Kinez hoštapler i prevarant!

Kresho

pre 9 godina

@Petar, bez uvrede, ali Musk je Tesli ukazao čast što je kompaniju nazvao po njemu i to je napravio upravo zato da podigne rejting Nikoli Tesli koji je nepravedno zanemaren, pogotovo u Americi. Musk bi postigao jednak uspjeh i da je kompaniju nazvao drugačije. Također, kao i Tesla, i Musk je nedavno skinuo patentnu zaštitu na sve vezano uz Tesla automobile.

Dragoljub

pre 9 godina

Ime se ne moze patentirati (patentira se pronalazak!) ali se moze zastititi kao robna marka. Covek koji je zastitio trademark "Tesla" nije ucinio nista nelegalno.

Mladen

pre 9 godina

Кинези и Американци својатају Србина. Није ли то нешто најинтересантније што сам чуо ових дана?
(Миле, 09. jul 2014 17:45)

Najbitnije je da smo mi normalni i da ne svojatamo ljude koje smo maltene proterali odavde...

Dule

pre 9 godina

@Mladen

Tesla nikad nije živeo u Srbiji, tako da nije mogao biti "maltene" proteran odavde.
Kada je posetio Srbiju, dočekan je sa pažnjom i počastima, uvek se izjašnjavao kao Srbin i nema šta mi da ga svojatamo.
Svojata ga ponekad Hrvatska iako je Tesla rođen na teritoriji Austrougarske, kada hrvatske države nije bilo ni u tragovima.
Čak ni oni ga nisu proterali, već je čovek sam otišao Mađarsku, a zatim i u druge Evropske zemlje radi školovanja i usavršavanja, ali je na kraju morao da ode u USA, jer nije mogao da nađe finansijere za sveoje projekte.
Dakle, ako neko može da svojata Teslu, to smo mi i USA, jer je kasnije uzeo njihovo državljanstvo.

Dzoni

pre 9 godina

@AlekKalifornija
NIsu oni izmisli auto na struju..prvi proizvedeni auto na struju je proizveden jos 1884 ..takodje Nissan LEaf je prodao 5 puta vise elektricnih auta nego Tesla.

AlekKalifornija

pre 9 godina

Sudeći po komentarima, prosečnom Srbinu je draži i lakši za razumeti Kinez koji na sitnu prevaru pokušava da dođe do "džaba novca", nego kompanija koja menja sliku sveta automobilima koji ne zagađuju okolinu. Svako u skladu sa svojim dometima.

micko

pre 9 godina

covek jeste mutljavina i nasao nacin kako da bez posla i na mucku zaradi pare, sto nije lep primer...

ali, time sto ga nazivamo "hostaplerom" pretpostavljam da vecina vas na taj nacin i sebe karakterise na isti nacin...

nemojmo da se pravimo naivni, pogledajte u sebe i iskreno recite... da znate da ce firma xyz doci u srbiju da pravi velike pare a nemaju zasticeno ime a imate mogucnost da za sitnu lovu zastitite to, sta biste uradili?

razmislili bi i rekli sledece: "Ja sam posten i dobar covek, znam da mogu da uzmeme 1 MILION EVRA ako prodam prava na ime ali necu, to nije korektno, bicu posten i rmbacu za sitnis do kraja zivota tek da prezivim"...

zato vas molim da se pogledate u ogladalo i ne vredjate coveka jer bi 99% ljudi postupilo isto tako, da moze...

Uostalom, po nasoj politicko-korupcionaskoj sceni vidi se i kakvi smo, politicari i milion birokrata nije doslo na vlast iz kine, vec smo to mi sami, srbi...

vrlo prosto, generalno svet promovise najgori vid kapitalizma i mutljavine su oni koji prezivljavaju a ne posten narod... tako da taj kinez nije klasican olos vec neko ko je prihvatio pravila igre i ne zeli da bude gubitnik te igre...

Nimrod

pre 9 godina

Svaka mu cast. Sto to amerikanci nisu uradili po celom svetu kad su osnovali kompaniju?? Setio se kako da zaradi laku lovu i to je to. Da su oni u pravu, nebi mu nudili lovu..Dal tu ima morala??Gde je moral amerikancima da koriste ime coveka samo zato sto je radio kod njih? Jesu li oni platili njegovoj porodici za prava na ime?? Treba da ih odere!!
(King_SiZe, 09. jul 2014 18:34)
King - Tesla svoje ime nije registrovao kao zastitni znak inace bi u proteklih 60 svi fizicari placali sto mu koriste ime kao mernu jedinicu. A sto se tiče kompanije Tesla, Elon Musk ju je nazvao u cas izumitelja induktivnog motora (koji pokrece kola), vidi ko je pomogao da se kupi zemljište a sada i dao novac za izgradnju muzeja i kome se zahvaljuje jedini najblizi zivi Teslin rodjak.

barny

pre 9 godina

Ovo je hohstapleraj. Radim u jednoj zapadnoj zemlji i vec sam par puta dobijao mejlove iz Kine gde me advokat, koji je u vezi sa patentnim zavodom tj. institucijom koja registruje imena kompanija, obavestava da je registracija istoimene firme u postupku i da zeli da nas obavesti, jer je jos u situaciji nesto da preduzme, tj. da spreci registraciju. U protivnom imacemo probleme ako se pojavimo na kineskom trzistu pod nasim imenom. Inace faca ovog tipa govori da je rec o "visokoj nauci".

usa

pre 9 godina

Pa skoro da je tako i u usa, registrujes neki brend/patent i cekas koga da tuzis, umesto americkog sad je kineski san i to je to...mada je trebao uzeti onu 300k kintu

5ar

pre 9 godina

Koliko god da nam ne odgovara, zakonom zasticena intelektualna svojina u jednoj zemlji ne moze se oboriti, dokle god ta zastita ugovorom traje. Negde 2004 godine kreirao sam amblem i majce pionira koje tada trenirah, dresove im potom poklonih. Zeleo sam registrovati taj znak, ali novca nisam imao; tada je cena registracije bila 3000evra za 3 godine za EU teritoriju, ukoliko sam zeleo da pokrijem i celu Kinu, kostalo bi me 5000evra za 3 godine zastite tog odredjenog dakle amblema. Godinu dana kasnije, u prolece 2005 firma u kojoj sam i ja u to vreme radio, spojila se sa jos jednom, i kao njihov novi znak objavili su nesto sasvim slicno mojem, doznah potom da je otac jednog od klinaca kojeg trenirah bio u visokom menadzmentu, i dobio nagradu za predlozeni znak za novu fuziranu kompaniju farmaceuta. Intelektualna svojina je podeljena po regionima, pa je tako EU jedan region, Kina drugi, SAD treci.. kada su u pitanju imena, nazivi, literatura, patenti stariji od 70 leta, tu niko ne moze nista da brani niti blokira.. i pre cetvrt veka pojedinci oko nas su jurcali da registruju razne internet Domain stranice, u nadi da ce u buducnosti njihovom prodajom zaraditi veliki novac.. ovde se radi o situaciji u Kini, a u pitanju je 'proizvod' sa Zapada.. pohlepa za novcem, je danas sve veca.. kinez je odbio i preko 300.000 dolara da proda svoja prava, a istim nikakav produkt ne brani, vec samo registraciju poznatog imena; dakle, taj kinez je ovde i u pravu, ali bi Srbija trebala da ga tuzi!