Seat Ibiza puni 30 godina

Godina 1984. značajna je u istoriji Seata jer se tada na tržištu pojavila prva generacija Ibize, koja će kasnije postati najuspešniji i najprodavaniji model kompanije.

Podeli

Premijera modela Ibiza održana je pre tri decenije na sajmu auotmobila u Parizu i označila je početak ekspanzije Seata na strana tržišta. Rezultati prodaje pokazuju da je 69 odsto Ibiza isporučeno kupcima u inostranstvu, u 75 zemalja širom sveta.

Najvažnija tržišta, pored domaćeg, španskog, u prvim godinama bila su italijansko, francusko, nemačko, britansko i portugalsko, a Ibiza je sa velikim uspehom prodavana i u Meksiku.

U razvoju prve generacije modela Ibiza, Seat je sarađivao sa kompanijama Italdesign (dizajn automobila, Đuđaro), Karmann (karoserija) i Porsche (motor). Na početku prodaje automobil je koštao 825 hiljada španskih pezeta, što bi danas iznosilo 15.620 evra.

Nakon prvog modela, usledile su još tri generacije, ukljućujući i aktuelnu verziju koja se pojavila 2008:Seat je za 30 godina prodao skoro 5 miliona Ibiza. Prva generacija zadržala se na tržištu do 1993, a za to vreme kupcima je isporučeno oko 1,3 miliona automobila.

Druga generacija koja se pojavila 1993, takođe je nosila dizajnerski potpis Đorđeta Đuđara. Automobil je imao zaobljenije, aerodinamičnije linije i značajna mehanička unapređenja.

Bila je to prva Ibiza opremljena TDI turbo-dizel motorom. Zaključno sa 2002. godinom, sa proizvodnih traka sišlo je preko 1,5 miliona Ibiza druge generacije.

Treću generaciju, koja je predstavljena iste godine, stilski je oblikovao Valter de Silva, sadašnji šef dizajna grupacije Volkswagen. U tom periodu, poboljšane su vozne karakteristike Ibize i proširena je paleta motora.

Za nešto više od šest godina, prodato je više od 1,2 miliona primeraka treće generacije modela Ibiza.

Za izgled aktuelnog modela, koji je predstavljen 2008. godine, zaslužan je Luk Donkervolke, tadašnji prvi dizajner Seata, a automobil je restilizovan 2012.

Na Ibizi četvrte generacije promovisan je novi "strelasti" dizajn prednjeg dela automobila, koji je karakterističan za najnovije modele ovog proizvođača. Seat Ibiza IV bio je i prvi model u svom segmentu koji kao standardni deo opreme ima ESP sistem elektronske stabilnosti.

U sklopu obeležavanja tri decenije postojanja modela Ibiza, Seat će u junu ponuditi na tržištu specijalnu jubilarnu verziju ovog automobila.

Vozili smo: Seat Ibiza ST Estate 1,4 MPI Style.

Vesti

BMW i8 ubrzava bolje nego "na papiru"

Performansama super-sportskih automobila najčešće se divimo čitajući specifikacije koja nam fabrike serviraju. Magazin Road&Track testirao je BMW i8 kako bi uporedio rezultate u realnim uslovima, sa fabričkim podacima.

Vesti sreda 30.04. 10:14 Komentara: 11

Zavirite u Peugeot 108

Sa spoljašnjim izgledom modela 108 mogli smo da se upoznamo još u februaru kada je ovaj mali gradski automobil imao internet prezentaciju, ali smo tada ostali uskraćeni za fotografije njegovog enterijera.

Vesti utorak 29.04. 12:17 Komentara: 3
strana 1 od 52 idi na stranu