Toyota: pametni telefon na 4 točka

Toyota je prikazala koncept vozilo budućnosti, Fun-Vii, koje u japanskom proizvođaču automobila opisuju kao “pametni telefon na točkovima”.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

17:58

Default images

Toyota je za sajam automobila u Tokiju pripremila tri nova koncepta, od kojih je najzanimljiviji Fun-Vii. Ime ovog vozila dolazi od reči: “vozilo”, “interaktivno” i “internet” (vehicle, interactive, internet).

Fun-Vii lično je predstavio predsednik kompanije Akio Tojoda (Akio Toyoda). Ovaj koncept u obliku crnog monolita, sačinjavaju spoljni displeji na kojima se može projektovati sve – od reklame do bilo koje slike koju ste “skinuli” sa interneta.
Displeji se nalaze i sa unutrašnje strane vozila, a na njima se projektuje izgled okoline po kojoj se automobil kreće.

U unutrašnjosti, u koju se mogu smestiti tri putnika, nalazi se futuristički navigacioni sistem.
Deo sistema je i 3D hologram, poput onog iz filmova Star Wars, koji vozača informiše o gužvama u saobraćaju i usmerava ga najbržim putem ka željenoj destinaciji.

Vozač i putnici, pomoću ovog sistema, mogu preko interneta ostvariti komunikaciju sa prijateljima koji se nalaze u svojim domovima ili u drugim Fun-Vii vozilima. Inače, većini funkcija ovog vozila može se pristupiti putem aplikacija sa mobilnog telefona.
Iako je izvesno da serijska verzija Fun-Vii koncepta još dugo neće ugledati svetlost dana, ne treba se iznenaditi ako se neke od primenjenih tehnologija uskoro nađu u Toyotinim automobilima.

Toyota: Mirror Link tehnologija

Mercedesov sistem @yourCOMAND

Steve Jobs - uticaj na automobile

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: