Istorija kontroverznih reklama: Pobogu, o čemu su samo razmišljali? VIDEO

U želji da budu drugačiji i provokativnom reklamom privuku pažnju kupaca, proizvođači automobila često gube kompas.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2020.

15:30

Istorija kontroverznih reklama: Pobogu, o čemu su samo razmišljali? VIDEO
Screenshot YouTube/Ford India

Kontroverzna fotografija koju je Audi povukao nakon reakcija na društvenim mrežama samo je jedna u nizu problematičnih reklama kojima se auto-kompanije nisu proslavile.

Pre samo par meseci Volkswagen, u čijem vlasništvu je i Audi, našao se na meti kritika zbog reklame za novi Golf koja je ocenjena kao rasistička: I Hyundai je imao "svoje momente" kada je u TV reklami iz 2013. za britansko tržište trivijalizovao samoubistvo uz poruku da u njegovom modelu na vodonik nije moguće da se ubijete - jer izduvne gasove čini isključlivo vodena para. Reakcija javnosti bila je očekivana: I spomenuti Volkswagen je imao svoju "samoubilačku reklamu" koja je takođe izazvala negodovanje gledalaca.

Naime, nemački proizvođač smatrao je iz nekog razloga da je dobra ideja da glavni junak reklame o modelu Polo bude bombaš samoubica: Zbog jedne reklame su pre nekoliko godina "crvenili" i u Fordu. Indijsko odeljenje ovog američkog proizvođača automobila izvinilo se 2013. zbog uvredljivih reklamnih karikatura koje su objavljene u toj zemlji, a u kojima su glavni junaci Silvio Berluskoni, Paris Hilton i Mihael Šumaher.

Na jednoj od spornih reklama prikazan je bivši italijanski premijer Berluskoni za upravljačem modela Ford Figo, kako pokazuje znak "V" sa dva prsta kao simbol pobede, dok se u gepeku nalaze tri vezane kidnapovane devojke.

Slogan reklame je bio "Ostavite vaše brige iza vas sa ekstra velikim Figovim prtljažnikom" i predstavlja aluziju na seksualni skandal u koji je svojevremeno bio umešan bivši premijer.

Druga uvredljiva reklama zbog koje je Ford dospeo u žižu javnosti prikazuje Paris Hilton u sličnoj pozi. Razlika je u tome što su u njenom slučaju "brige koje želi da ostavi iza sebe" njene suparnice iz "rijaliti" sveta - sestre Kardašijan.

Na trećoj spornoj karikaturi je po istom receptu prikazan Mihael Šumaher, dok su u gepeku bili vezani njegovi rivali sa trkačke staze: Reakcije su bile burne.

Ford je saopštio da žali zbog incidenta, a sporne reklame okarakterisao kao "suprotne standardima profesionalizma i pristojnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: