Ovako je pre 140 miliona godina izgledao prvi cvet

Evolutivno poreklo cveća jedna je od najvećih misterija u nauci.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2017.

11:10

Ovako je pre 140 miliona godina izgledao prvi cvet
Foto: Thinkstock

Svi današnji cvetovi potiču od jednog zajedničkog pretka koji je na Zemlji cvetao pre 250 do 140 miliona godina, kada je planeta bila znatno toplija i bogatija kiseonikom. Zbog krhke strukture cveća, nijedan fosil cveta iz tog perioda do sada nije pronađen.

Ipak, naučnici su u okviru najnovijeg istraživanja prvi put uspeli da otkriju kako je moglo da izgleda prvo cveće na Zemlji. Umesto da se oslanjaju na fosile, oni su pažljivo analizirali i uporedili karakteristike više od 800 današnjih vrsta.

Zaključeno je da je prvi cvet najverovatnije ličio na savremenu magnoliju. Imao je mnoštvo nediferenciranih latica, raspoređenih u koncenričnim krugovima.

U njegovoj sredini nalazilo se nekoliko redova reproduktivnih organa, uključujući prašnike i tučke, što ukazuje na njegov hermafroditski karakter.

Naučnici objašnjavaju da je reč o izuzetno korisnoj osobini kada je u pitanju kolonizacija novih sredina, s obzirom na to da jedna jedinka može samu sebe da oplodi, i tako se uspešno razmnoži.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nature Communications.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: