Život

Nedelja, 30.07.2017.

09:40

Konačno dokaz: Rešeno jedno od najvećih pitanja antičkog sveta

Arheolozi izraelskog Ministarstva antikviteta pronašli su tokom iskopavanja u Davidovom gradu dokaz da su Vavilonci spalili Jerusalim pre više od 2.600 godina, prenosi Daily Mail.

Izvor: B92

Konačno dokaz: Rešeno jedno od najvećih pitanja antičkog sveta
Foto: Thinkstock / ilustracija

Među brojnim artefaktima koje su iskopali iz nacionalnog parka Davidov grad, Istraživači su pronašli ugljenisane ostatke kostiju, grnčarije, komada drveta, riblje krljušti i semena grožđa.

Ovo otkriće potvrđuje scenu opisanu u Bibliji, prema kojoj su Vavilonci ‘spalili sve kuće u Jerusalimu’.

Paljenje Jerusalima prvo je opisano u Knjizi proroka Jeremije, gde piše: “I popali dom Gospodnji i dom carski i sve domove u Jerusalimu; sve velike kuće popali ognjem”.

“Iskopavanja su pokazala da se Jerusalim pre paljenja prostirao van današnjih zidina”, izjavili su Ortal Šalaf i doktor Džoi Uzijel, vodeći naučnici istraživanja.

Osim ugljenisanih ostataka hrane, arheolozi su pronašli i nekoliko desetina ćupova koji su služili za skladištenje grnčarije i tečnosti, sa žigovima rozeta i oznakama na drškama.

“Ovakvi žigovi potiču s kraja perioda Prvog hrama (završen oko 586. godine p.n.e) i bili su korišćeni u okviru administrativnog sistema koji je razvijen pred kraj Judejske dinastije. Rozeta je, u suštini, zamenjivala žig ‘Za kralja’”, zaključili su istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: