Saudijci odlučili: Nema optužnice protiv devojke u miniću

Mlada Saudijka koja je uhapšena zbog postavljanja snimka na internetu na kome se vidi kako šeta ulicom u mini suknji i kratkoj majci oslobođena je i protiv nje neće biti podignuta nikakva optužnica, saopštili su zvaničnici.

Život

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

17:28

Saudijci odlučili: Nema optužnice protiv devojke u miniću
Foto: Screenshot

Neimenovana žena uhapšena je zbog nošenja "nepristojne odeće" posle primedbe konzervativnih građana da je prekršila stroga pravila oblačenja u Saudijskoj Arabiji.

Žena je puštena iz pritvora posle nekoliko sati ispitivanja, a snimak je navodno objavljen na internetu bez njenog znanja.

Snimak, koji se prvo pojavio na Snepčetu (Snapchat), prikazuje ženu u šetnji praznom istorijskom utvrdom u Ušajageru, selu severno od Rijada. Selo se nalazi u regionu Nadžd, domu nekih od najkonzervativnijih saudijskih plemena i porodica.

To je izazvalo bes dela javnosti, koji je zahtevao njeno hapšenje zbog otvorenog kršenje propisa koji traže od svih žena, uključujući i strankinje, da nose dugačku i široku odeću, kao i da prekrivaju kosu i lice.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman se zalaže za veće mogućnosti zabave za veoma brojnu populaciju mladih u konzervativnom kraljevstvu, ali reakcije na snimak i hapšenje žene pokazuju snagu i raširenost konzervativnih gledišta.

Vlada je prošle nedelje objavila da će devojčicama biti dozvoljeno da se u školama bave sportom i da imaju časove fizičkog, a smanjena su i ovlašćenja religijske policije koja više nema pravo da hapsi ljude.

Uprkos tim potezima, polna segregacija i stroga ograničenja za žene su i dalje na snazi. Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da voze a ne mogu dobiti pasoš ili putovati u inostranstvo bez dozvole muškog srodnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: