- Vesti -

Save the Children: Srbija je bolje mesto za devojčice, nego SAD

Ćerke u Srbiji su prave srećnice, tvrdi novi izveštaj organizacije “Save the Children”. One žive u zemlji koja se nalazi na 20. mestu najboljih država za podizanje ćerki.

nypost.com
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Povodom Međunarodnog dana devojčica obeleženog 10. oktobra, “Save the Children” je saopštio listu država koje su najbolje za podizanje ženske dece.

“Uprkos napretku koji je uočen poslednjih godina, devojčice su i dalje u slabom položaju i isključene su iz obrazovnih sistema”, saopštio je Unicef.

Milioni devojčica širom sveta ne steknu čak ni osnovno obrazovanje, a oko 700 miliona njih biva naterano na brak pre 18. godine.

Šta više, češće su izložene seksualnom nasilju, a 30 miliona njih je izloženo genitalnom sakaćenju.

Međutim, u nekim zemljama devojčice imaju bolje uslove nego u drugim.

Organizacija “Save the Children” sastavila je listu od 144 zemlje uzevši u obzir sledeće faktore: broj maloletničkih brakova, broj majki tinejdžerki, smrtnost na porođaju, broj žena na visokim pozicijama na vlasti i uslovi za niže srednjoškolsko obrazovanje.

Prema toj listi, Srbija se nalazi na čak 20. mestu u svetu i bolje je plasirana čak i od Sjedinjenih Američkih Država (32).

Predstavljamo vam punu listu:

 1. Švedska
 2. Finska
 3. Norveška
 4. Holandija
 5. Belgija
 6. Danska
 7. Slovenija
 8. Portugalija
 9. Švajcarska
 10. Italija
 11. Španija
 12. Nemačka
 13. Austrija
 14. Luksemburg
 15. Velika Britanija
 16. Novi Zeland
 17. Izrael
 18. Francuska
 19. Kanada
 20. Srbija


Najgore države sveta za devojčice su subsaharske zemlje u Africi.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Pokrenuta istraga u kompaniji "Vajnstin"

Vrhovni tužilac savezne američke države Njujork Erik Snajdermen, pokrenuo je danas istragu o kršenju ljudskih prava u kompaniji "Vajnstin", usled niza optužbi za seksualno uznemiravanje koje su u prethodnom periodu iznete na račun holivudskog producenta Harvija Vajnstina.

Vesti ponedeljak 23.10. 20:58 Komentara: 0

Preživeo susret sa tigrastom ajkulom: "Mislio sam da je to kraj"

Jedan britanski ronilac, koji je preplivao 7,5 kilometara do obale pošto je izgubio iz vidokruga čamac sa kojeg je zaronio, tvrdi da ga je u delu puta pratila tigrasta ajkula, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).Džon Kreg (34) bio je u podvodnom ribolovu na zapadu Australije kada je došlo do susreta s ajkulom.

Vesti ponedeljak 23.10. 13:25 Komentara: 4
strana 1 od 3527 idi na stranu