Životne promene šansa za dobre navike

Velike životne promene poput selidbe, pronalaska posla ili odlaska u drugu zemlju otvaraju mogućnost da iskorenimo neke loše navike. Razlog je da smo u takvim situacijama otvoreniji za nove ideje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

08:08

Životne promene šansa za dobre navike
Foto: Thinkstock

Ako ste pronašli novi posao ili vas čeka preseljenje u drugi stan, pravo je vreme da ostavite pušenje ili da se otarasite neke druge loše navike. Studija Univerziteta u Batu dokazala je da velike životne promene poput selidbe, pronalaska posla ili odlaska u drugu zemlju otvaraju mogućnost da iskorenimo neke loše navike. Razlog je da smo u takvim situacijama generalno otvoreniji za nove ideje i informacije. Ali, brza reakcija je neophodna jer već za tri meseca, vraćamo se na staro, a entuzijazam zbog promene bledi.

U studiji je učestvovalo 800 ljudi od kojih se polovina preselila u novi dom pre šest meseci. Svima su podeljeni flajeri koji promovišu ekološki održivo ponašanje, poput recikliranja, smanjenja potrošnje energije i otpada od hrane. Na poklon su dobili i ekološku kesu za prodavnicu u kojoj je bio "zeleni" sapun, seme za povrće i cveće, raspored polazaka autobusa. Objašnjene su im prednosti, i finansijske i za prirodu, ako usvoje "zeleni" način života. Nakon osam nedelja, ispitanici su otkrili koliko često su primenjivali neko od preporučenih ponašanja. Znatno bolje pokazali su se ispitanici koji su se nedavno preselili u novi dom.

Mada su se naučnici u ovom slučaju bavili ispitivanjem mogućnosti za usvajanje ekološkog ponašanja, isti princip može se primeniti na bilo koju drugu naviku.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: