Globalno zagrevanje: Sumorne prognoze za planetu Zemlju

Nacionalne mere za suzbijanje štetnih gasova koje su preduzete kako bi se usporio proces globalnog zagrevanja pokazale su se neadekvatnim i daleko ispod nivoa neophodnog za uspešno ostvarenje ovog cilja, upozorili su nedavno analitičari.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

10:10

Default images
Foto: Thinkstock

Prema CAT-u (Climate Action Tracker), uređaju koji su razvile četiri vodeće istraživačke organizacije za istraživanje klimatskih promena, umesto maksimalne granice zagrevanja od 2 stepena Celzijusovih propisane od strane UN-a u odnosu na predindustrijsko doba, svet je na putu da se do 2100. godine zagreje za 2.9 do 3.1 stepena Celzijusovih.

"Klimatski ciljevi koje su vlade zemalja predložile UN dovešće do globalnog zagrevanja daleko iznad nivoa neophodnih za održavanje zagrevanja ispod 2 stepena Celzijusovih”, navodi se u saopštenju CAT-a.

Za sada 56 zemalja učestvuje u postizanju sporazuma koji uključuje smanjenje globalne emisije štetnih gasova i koji bi krajem godine trebalo da bude zaključen u Parizu, uključujući neke od najvećih emitera poput Kine, SAD i 28 članica Evropske Unije.

Da bi prag ostao ispod 2 stepena Celzijusovih, koji je prema rečima naučnika neophodan da bi se izbegao najgori mogući scenario, emisija gasova koji doprinose stvaranju efekta staklene bašte trebalo bi na godišnjem nivou da opadne za 50 milijardi tona ugljen-dioksida, odnosno od 39 do 43 2025. i 36-45 do 2030. godine.

Od zemalja koje su odlučile da primene INCD mere, njih 7 ne ispunjava uslov a to su Australija, Kanada, Japan, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Rusija.

Četiri zemlje su ostvarile osrednje rezultate – Kina, Meksiko, Norveška, Švajcarska, kao i SAD i EU.

Samo dve, Etiopija i Maroko, ostale su da se zadrže na 2 stepena Celzijusovih.

"Većina vlada koje su podnele INCD trebalo bi da preispitaju svoje ciljeve i ojačaju ih”, navodi Niklas Hene iz “New Climate” instituta.

Deset zemalja među najvećim emiterima koje tek treba da podnesu INCD su Insija, Brazil, Iran, Indonezija, Saudijska arabija, Južnoafrička Republika, Tajland, Ukrajina i Pakistan, čija proizvodnja štetnih gasova ukupno čini 18 odsto globalne emisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: