Život

Subota, 22.08.2015.

20:55

Slučaj star 500 godina: Ko je kriv za smrt britanskih prinčeva?

Ko je odgovoran za smrt dvojice britanskih prinčeva, nastradalih u 15. veku? Istraga se ponovno otvara, a naučnike čeka mnogo posla.

Izvor: Dnevnik

Default images
Foto: Wikimedia Commons

Filipa Langli, istoričarka koja je učestvovala u istraživanjima koja su dovela do jednog od najvećih otkrića moderne nauke - lokacije na kojoj je sahranjen engleski kralj Ričard Treći, uverena je da je naučna zajednica koja radi na ovom slučaju sve bliža njegovom rešenju, piše britanski “Independent”.

Do sada se smatralo da je kralj Ričard Treći ubio svoje nećake u leto 1483. godine, nakon smrti njihovog oca, Edvarda Četvrtog.

Dvanaestogodišnji Edvard Peti i njegov devetogodišnji brat Ričard od Šrusberija, vojvoda od Jorka, u iščekivanju krunisanja odvedeni su u Londonsku kulu. Ali, krunisanje se nikada nije dogodilo, a smrt dvojice dečaka ostala je jedna od najvećih misterija u britanskoj istoriji.

Langli će novootkrivene detalje objaviti tokom proslave 530. godišnjice bitke kod Bosvorta, poslednje značajne bitke 'Ratova dveju ruža' u kojoj je ubijen Ričard Treći.

Rat dveju ruža vođen je između 1455. i 1485. godine - reč je o isprekidanom građanskom ratu koji se vodio oko engleskog prijestola između sledbenika kuće Lankastera i kuće Jork.

Obe kuće bile su ogranak kraljevske kuće Plantagenet, vodeći svoje poreklo od engleskog kralja Edvarda Trećeg.

“Imamo tri ključne tačke u istrazi, od kojih dve nikada nisu uzete u obzir”, kaže istoričarka, i ističe da sa sigurnošću znaju da je tadašnji naslednik Ričarda Trećeg, Henri Tjudor, pokušao da uništi sve dokaze o zakonskim pravima Ričarda da nasledi kraljevsku titulu.

“Ipak, ne znamo koliko je tih dokumenata uspeo da uništi, ali postoji nada da je više informacija dostupno u 'evropskom pravcu' istrage”, dodaje Langli.

U najnovijim otkrićima učestvovale su i neke britanske porodice koje su omogućile pristup vrednostima iz tog perioda koje su nasledile od davnih predaka.

“Imamo odličnu mrežu naučnika i profesionalaca u ovom području iz celog sveta koji su spremni i sposobni za to da ponovo otvore istragu sa ciljem da se sazna šta se zapravo dogodilo s prinčevima”, rekla je Langli.

Ipak, istražiteljima neće biti dozvoljeno da pregledaju jednu oblast, a to je kapela posvećena Devici Mariji u Vestminsterskoj opatiji u kojoj bi mogli da se nalaze ostaci dečaka jer su 1674. godine na ovom mestu pronađena dva dečija kostura.

Istoričari smatraju da ih je pronašao radnik, i da su stajala ispod stepeništa koje vodi do kapele “Bele kule”.

Kako u ovom slučaju nije dovoljno da se uključe samo istoričari, u pomoć će priskočiti i profesionalci za nerazrešena ubistva, dakle policija, advokati i kriminalisti koji se bave onim zločinima za koje se čini da se nikad neće otkriti njihov počinilac.

Takođe, još nikad nije zvanično potvrđeno da se radilo o ubistvu, pa stručnjake svakako čeka mnogo posla.

Kao glavni osumnjičeni za sada se pominju Ričard Treći, Henri Sedmi (Henri Tjudor), Henri Staford i ser Džejms Tirel, koji je jedini mogao da bude motivisan naredbom svog kralja, Ričarda Trećeg. O njemu je, kao o ubici, pisao i Šekspir u svojem delu Ričard Treći.

Kao glavni motiv za ubistvo ističu se nasleđivanje i zaštita krune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: