Misteriozno stvorenje iz konzerve tunjevine

Kada je nedavno otvorila jednu od kupljenih konzervi tunjevine, Britanka Zoe Batler bila je prilično iznenađena! Sitno stvorenje sa još sitnijim očima „gledalo“ je u nju. Sada, nakon nekoliko dana rešavanja misterije, utvrđeno je o čemu je zapravo reč.

Život

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Petak, 06.02.2015.

08:12

Default images
twitter.com/zoelouisebutler

Fotografije majušnog stvorenja pronađenog u konzervi tunjevine marke „Princes“ danima su kružile društvenim mrežama čiji su korisnici uz haštag #tunagate pokušavali da saznaju o kakvom je biću reč, piše Dejli telegraf.

Zoe Batler (28) kaže da je konzervu tunjevine kupila u supermarketu „Asda Arnold“ u predgrađu Notingema. Kada ju je potom otvorila, videla je nešto što joj je ličilo na sluzavi, mekani komadić mesa koji se razlikuje od ostatka sadržaja konzerve.

„Uzela sam viljušku kako bih okrenula taj komadić i odjednom sam videla da me ’to’ gleda pravo u oči“, kazala je ona, dodajući da je uočila i nešto nalik malenom repu na stvorenju, što je ceo prizor učinilo još bizarnijim.

„Bacila sam viljušku i skočila unazad vrisnuvši, pozivajući baku da dođe i vidi šta sam našla“, priča Batlerova. Ona je ubrzo fotografije postavila na internet, pokušavajući od različitih medija da sazna o kakvoj je životinjici reč.
twitter.com/zoelouisebutler
To se sve desilo sredinom januara, ali je odgovor stigao tek 5. februara od naučnika iz Prirodnjačkog muzeja, koji tvrde da je u pitanju najverovatnije glava vaši „Cymothoa exigua“.

Reč je o parazitu koji kroz škrge ribe prolazi dalje do njenih usta, gde se razvija u odraslu jedinku. Kada jednom dospe u usnu duplju domaćima, parazit se kači za njegov jezik i hrani njegovom krvlju. Ukoliko dalje raste i razvija se, tkivo jezika domaćina će odumreti, pa će parazit preuzeti ulogu jezika, uzimajući deo hrane i za sebe.

Stjuart Hajni iz Prirodnjačkog muzeja objasnio je da je vaš u tunu najverovatnije dospela kada je ta riba progutala neku sitniju vrstu, koja je sa sobom nosila i pomenutu vrstu vaši.

Batlerova je kazala kako svojoj maloj deci nije pokazala šta je našla u konzervi, jer je smatrala da zbog toga deca možda nikada više ne bi probala ribu iz konzerve. Ipak, ona nije mogla tek tako da odustane, već je morala da sazna o čemu je reč. Odgovorom je, najzad, zadovoljna.

“Nisam želela bilo kakvu odštetu od proizvođača, nikakve životne zalihe tunjevine”, navodi ona. “Samo sam želela da saznam šta je to i da se potrudim da se ovako nešto ne desi nekom drugom.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: