U Zemlju bi za 150 godina mogao da udari veliki asteroid

Jedan asteroid, koji se približava našoj planeti na svake tri godine, mogao bi udariti u Zemlju u narednih 150 godina i izazvati veliku štetu, upozorava jedan ruski naučnik.

Život

Izvor: Independent

Sreda, 10.12.2014.

20:15

Default images

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Stena ne predstavlja neposrednu pretnju, ali bi ako udari u Zemlju, posledice bile i do 1.000 puta gore od udara meteora u Čeljabinsk.

Zbog poteškoća u praćenju takvih asteroida, čije se putanje menjaju usled gravitacije planeta pored kojih prolaze, biće važno držati ga na oku, u slučaju da se opasno približi Zemlji, kaže Vladimir Lipunov, naučnik sa Moskovskog univerziteta koji je prvi opazio asteroid.

Stena proleće blizu Zemlje na svake tri godine, ali mi moramo da je pratimo konstantno, jer bi čak i male greške u proračunu mogle da dovedu do ozbiljnih posledica, kaže Lipunov.

Asteroid je širok oko 400 metara i vraća se u “Zemljin komšiluk” periodično, saopštila je NASA i poručila da nema razloga za paniku.

Udari asteroida u Zemlju nisu toliko retki, kao što se obično misli, ali NASA smatra da ovaj kamen, nazvan 2014UR116 verovatno neće pogoditi našu planetu u skorije vreme.

Ukoliko se to i desi, neće biti u narednih 150 godina, poručuje Američka svemirska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: