Bremen: Dozvoljeno posipanje pepela preminulih u dvorištu

U Bremenu, nemačkom gradu-pokrajini, trebalo bi početkom sledeće godine da stupi na snagu zakon koji će dozvoljavati da se na privatnom posedu sme rasipati pepeo preminulih, što je naišlo na kritiku crkve i demohrišćana kancelara Angele Merkel.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

17:46

Default images

Foto: James Petts/Flickr.com

Bremenska skupština, u kojoj većinu čine socijaldemokrate i zeleni, usvojila je zakon prema kome će pepeo mrtvih biti moguće rasipati na privatnom posedu, u parkovima ili u rekama, ali zakon bi pre stupanja na snagu, planiranog za početak 2015. godine, trebalo da sledećeg meseca prođe i drugo čitanje, prenose danas nemački mediji.

Međutim, usvajanje zakona je gotovo izvesno, pa bi tako Bremen bio prva od 16 nemačkih pokrajina koja bi liberalizovala zakon o kremaciji.

Do sada su se urne u Nemačkoj mogle polagati jedino na grobljima ili posebno određenim mestima i izuzetak je postojao samo za sahranjivanje u moru.

Rasipanje pepela pokojnika biće u Bremenu povezano sa posebnim uslovima, pa se tako, prenose mediji, to neće moći raditi kad duva jak vetar i biće isključivo uslovljeno voljom pokojnika, koja mora postojati u pisanoj formi.

Osim toga, jedna osoba mora paziti da se ovakva "sahrana" obavi u skladu sa željom pokojnika, pri čemu se mora voditi računa o dojstojanstvo čoveka, prenose mediji.

Kritike na račun ovakve liberalizacije sahranjivanja, odnosno, rasipanja pepla preminulih, stigle su od demohrišhana kancelara Merkelove i Evangelističke crkve Bremena.

Crkva je mišljenja da previđena zakonska regulativa vodi u privatizaciju smrti i tuge, koja javnu kulturu sećanja na mrtve dovodi u pitanje i gde ljudsko dostojanstvo preminulog ne može biti poštovano u skladu sa postojećim pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: