NASA radi na uređajima za lečenje iz "Zvezdanih staza"

NASA i kompanija iz Hjustona pod imenom GROK tehnolodžis započeli su rad na razvoju „revolucionarnih proizvoda“, medicinskim tehnologijama dizajniranim da „regenerišu kosti i tkivo mišića“ bez direktnog kontakta sa pacijentom. U pitanju je tehnologija koja kao da je došla direktno iz naučno-fantastične serije „Zvezdane staze“.

Život

Izvor: Gizmodo

Ponedeljak, 10.02.2014.

13:15

Default images

„U pitanju više nije naučna fantastika. Sve ukazuje na to da će se životna nauka u 21. veku drastično promeniti i to u narednih nekoliko decenija, a GROK želi da se nađe na čelu novog naučnog talasa“, izjavio je osnivač ove kompanije i izvršni direktor Moše Kušman.

NASA je „zainteresovana za mogući potencijal ovih tehnologija kada je obnavljanje kostiju i tkiva u pitanju. Svemirska agencija želi da ova tehnologija obnavljanja tkiva pomogne astronautima tokom dugih međuplanetarnih putovanja kada postoji rizik od gubitka gustine kostiju i mišićne mase".

Sa druge strane, proizvodi koje GROK želi da pravi čini se kao da nisu sa ove planete. Prvi je nazvan bioreplikati – u pitanju je tehnologija koja će stvarati 3D modele ljudskog tkiva koje može biti korišćeno kako bi se na njemu testirala kozmetika, lekovi i drugi proizvodi za bezbednost, efikasnost i toksičnost.

Ovo ne samo da će spasti živote životinja na kojima se trenutno testiraju takvi proizvodi, tvrde u Nasi, već će služiti i za testiranje supstanci na ljudskoj koži sa „znatno većom preciznošću, pouzdanošću i po nižoj ceni“.

Druga tehnologija nazvana je sajonik i njenim daljim razvijanjem naučnici bi mogli da dođu do „medicinskih uređaja koji su dizajnirani da ublaže bol i upale kod ljudi i životinja bez direktnog kontakta i bez korišćenja dodatnih lekova“.

Iako u pitanju nisu postojeći uređaji, ove nove tehnologije biće bazirane na četiri patenta koja su ove dve organizacije do sada izmislile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: