Život

Petak, 24.01.2014.

11:12

Vodič za učenje pirotskog govora

Mladi pirotski dizajner Dušan Tamanović napravio je slikoviti priručnik za učenje pirotskog govora, koji je za kratko vreme postao pravi hit na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je Tanjugu izjavio Tomanović, inače student dizajna štampanih medija na Univerzitetu Metropoliten u Beogradu, on je na slikovit način želeo da predstavi glavne karakteristike pirotskog govora i njegovu savršenost u svakodnevnoj komunikaciji.

"Predstavio sam na za sada tri plakata najkorišćenije reči u pirotskom govoru. To su reči "kvo" i "te" i upravo ove dve reči predstavljaju najkraći mogući dijalog koji postoji u bilo kom jeziku", kaže Tomanović i objašnjava da na pitanje jednog "kvo", drugi odgovara "te" i oni nastavljaju svojim putem.
www.facebook.com/dusandsg
Sa strane gledano, navodi mladi dizajner, ovo zvuči neverovatno, ali sa samo te dve reči Piroćanci se u potpunosti razumeju, a to može da znači "Kako si, šta radiš?", "Ništa, evo završavam neke poslove", i još hiljadu drugih dijaloga.

"Takođe, tu je i univerzalni glagol 'onodeti', koji takođe može da znači sve i svašta i predstavlja zapravo glagol koji podrazumeva neku radnju, a može da menja glagole 'raditi', 'završavati' i još ogroman broj drugih glagola", kazao je Tomanović.
www.facebook.com/dusandsg
Kako dodaje, s obzirom na to da studira u Beogradu, svakodnevno ga drugovi koji nisu iz Pirota pitaju o pirotskom govoru i zaključio je da postoje brojne predrasude o osobinama pirotskog govora, koje uopšte ne stoje.

"Zbog toga sam na ovaj način želeo da otklonim sve predrasude i zapravo stavim ljudima do znanja da je pirotski govor zapravo veoma savršen", naveo je Tomanović.
www.facebook.com/dusandsg
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

13 h

Podeli: