Svet 0

17.05.2024.

9:28

Osveta je počela; Koriste moćno oružje: "Napadaju sve jače"

Libanska grupa Hezbolah je ove sedmice napala vojni položaj na severu Izraela koristeći dron koji je ispalio dve rakete.

Izvor: Klix.ba

Osveta je počela; Koriste moćno oružje: "Napadaju sve jače"
Profimedia

Podeli:

U napadu su ranjena tri vojnika, a jedan ima teške povrede, navela je izraelska vojska.

Ovo nije prvi put da je Hezbollah ispalio projektile preko granice s Izraelom u proteklih sedam meseci, ali se čini da je ovo bio prvi uspešan zračni napad izveden iz izraelskog zračnog prostora.

Grupa je pojačala svoje napade na Izrael poslednjih sedmica, posebno nakon izraelskog upada u južni grad Rafah u Pojasu Gaze.

"Ovo je metoda slanja poruka na terenu izraelskom neprijatelju čime su poručili da je ovo deo onoga što imaju, a ako je potrebno mogu i jače napadati", rekao je libanonski politički analitičar Faisal Abdul-Sater koji pomno prati Hezbolah.

Dok su u toku prekogranične razmene vatre, "složeni napadi" Hezbolaha počeli su nekoliko dana nakon neviđenog iranskog bespilotnog i raketnog napada na Izrael sredinom aprila.

"U protekle dve sedmice, Hezbolah je više puta napao kao odgovor na izraelski upad u grad južni Rafah u Pojasu Gaze", rekao je libanonski zvaničnik upoznat s operacijama grupe.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašten da iznosi vojne informacije u medijima.

Napad drona koji je nosio projektile u četvrtak popodne dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Hezbolah lansirao tri protivtenkovske vođene rakete na izraelsku vojnu poštu koja je kontrolisala balon za nadzor koji je leteo iznad granice.

Posle su objavili snimke kamere kako bi pokazali da su postigli svoj cilj. Nekoliko sati kasnije, izraelska vojska je potvrdila da je špijunski balon oboren iznad Libana.

Noć pre, Hezbolah je izveo svoj "najdublji napad" na Izrael do sada koristeći eksplozivne bespilotne letelice za napad na bazu u Ilaniji u blizini grada Tiberijasa oko 35 kilometara od granice s Libanom. Nije bilo povređenih.

Hezbolahova upotreba naprednijeg naoružanja uključujući dronove sposobne da ispaljuju projektile, eksplozivne bespilotne letelice i mali tip vođene rakete poznate kao Almas ili Diamond, podigla je uzbunu unutar izraelske vojske.

"Hezbolah je eskalirao na severu", rekao je vojni glasnogovornik potpukovnik Nadav Shoshani te dodao da pucaju sve jače.

Hezbolah nastavlja da ispaljuje protutenkovske rakete Kornet ruske proizvodnje iz područja blizu granice, a prešli su i na ispaljivanje dronova i drugih tipova teških raketa, poput Almasa, Falaqa i Burkana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: