Zašto se u Srbiji koriste steroidi?

Izvajana jaka, mišićava tela su san većine tinejdžera. Mnogi traže prečicu do zgodnog tela koristeći anaboličke steroide. U skoro svim evropskim zemljama zabranjena je upotreba ovih supstanci, štetnih po zdravlje, dok su kod nas u slobodnoj prodaji.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 27.01.2013.

11:20

Default images

U ponudi su mnogobrojna hemijska sredstva i lekovi, koji se u normalnim okolnostima koriste kao vid terapije, a u ovom slučaju, da bi se postiglo nešto drugo. Za ovo je možda najbolji primer zloupotreba hormona, među kojima je posebno opasan testosteron, koji spada u grupu anaboličkih steroida. Zapravo, reč je o derivatima testosterona koji utiču na mišićnu snagu i dobar izgled.

"Steroide koristim 4-5 godina obzirom na to da imam povećanu fizičku aktivnost, bavim se sportom rekreativno i posao mi je takav da zahteva povećan fizički napor bilo mi je potrebno nešto da uzmem da bih obezbedio sebi lakše savlađivanje fizičkih aktivnosti a istovremeno da dođem do željene građe tela za relativno kratko vreme. Kada bih prestao da uzimam steroide pretpostavljam da bi mi samopouzdanje opalo" kaže jedan mladić.

Postoji podatak da od 20 do 25 odsto fizički aktivnih adolescenata uzima steroide. Radi se o petini svih mladih ljudi, koji kasnije u životu mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice. Da bi se ovakva situacija izbegla, trebalo bi da postoji stroža kontrola preparata koji su u osnovi lekovi, a na ovaj način se zloupotrebljavaju.
Foto: Beta/AP
"Nekontrolisano uzimanje steroida je najzastupljenije. Znači momak koji hoće da uzme neki steroid on nema koga da pita nego to ide od uveta do uveta. Doze su nenormalne, uzimaju se nenormalne količine i ubrzavaju se procesi koji bi možda došli jednoga dana" kaže Zoran Jovanović, predsednik antidoping komisije u Savezu za bodi bilding.

Zloupotreba steroida može imati dalekosežne posledice na um, jer izaziva privremene promene ličnosti. Korisnici mogu da ispoljavaju nekontrolisanu agresiju. Steroidi mogu uzrokovati usporen rast kod adolescenata,uporne glavobolje, bolove u kostima, mučninu, kao i promene na sistemu za varenje i urinarnom sistemu.

Sada se formira posebno odeljenje za kontrolu distribucije steroida pri MUP-u Srbije. Ilegalna prodaja steroida je zakonom zabranjena i za to je predviđena kazna zatvora između 5 i 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: