Zašto vredi negovati seksualne odnose?

Mnogo studija pokazalo je da žene mogu biti seksualno aktivne i u poznim godinama. Međutim, u praksi sve to izgleda drugačije.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.01.2012.

20:38

Default images

Studija objavljena u Medicinskom žurnalu Nove Engleske obelodanila je činjenice o ženskoj seksualnosti koje bi svi trebalo da znaju.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1.500 žena starih između 57 i 85 godina i njihova seksualna aktivnost bila je na zalasku. Seksualno aktivno bilo je svega 62 odsto žena starosti između 57 i 64, 39 odsto starijih od 64 i mlađih od 74 i 18 odsto dama starih između 75 i 85 godina.

Oko 50 odsto onih koje imaju partnera vodile su ljubav dva do tri puta mesečno u svim starosnim grupama. Čak 23 odsto žena koje pripadaju najstarijoj grupi vodilo je ljubav jednom nedeljno.

Studija je takođe pokazala da oko polovine žena i muškaraca ima barem jedan seksualni problem. Kod žena je to uglavnom bio pad libida (43 odsto), loša vaginalna lubrikacija (39) i nemogućnost postizanja orgazma (39).

Svega 22 odsto žena je o tim problemima razgovaralo sa svojim lekarom.

Druga studija bacila je još svetla na žensku seksualnost.

Autori su ispitali 50 hiljada Amerikanki od kojih je 31 hiljada imala 18 godina i otkrili da 43 odsto žena ima neku vrstu seksualnog problema, ali je to priznalo samo 12 njih.

Menopauza utiče na seksualnu aktivnost mnogih žena jer izaziva bolne odnose, nedostatak seksualne želje ili nemogućnost postizanja uzbuđenja. Žene u tom životnom periodu, prema rezultatima istraživanja, najviše muče odnos sa partnerom ili nedostatak partnera, seks, odnos prema starenju i suvoća vagine. U još jednom izveštaju o seksualnoj aktivnosti, 68 odsto žena starosti između 41 i 68 godina imalo je seks u poslednjih šest meseci.

Najveći razlog za nedostatak seka bio je nedostatak partnera. One koje su ljubav vodile češće, bile su manje bolesne, fizički aktivnije, imale niži indeks telesne mase, veću podršku u društvu, zdrav san i nisu imale bolove u vagini.

Seks treba da bude normalan deo starenja, a žene koje često vode ljubav mogu biti mnogo zdravije od ostalih. Međutim, u tome ih sprečavaju bolesti koje su vrlo česte među ženama u menopauzi, ali je dobra vest da je većina njih izlečiva.

Zato slobodno razgovarajte sa vašim lekarom o seksualnim problemima, jer ćete posle izlečenja živeti mnogo lepše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: