Japan gradi veštačko ostrvo

Delegacija sastavljena od predstavnika vodećih japanskih građevinskih i projektnih kompanija razmotriće u Moskvi perspektive učešća u izgradnji jedinstvenog veštačkog ostrva Federacija u priobalju crnomorskog grada Sočija, ali i drugih objekata za Zimske olimpijske igre 2014. godine.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

12:00

Default images

U nastojanju da obezbedi učešće japanskih firmi u pripremama ruskog grada za Olimpijadu, japanska delegacija - u kojoj su predstavnici velikih korporacija "Kazima", "Tajsej" i drugih građevinskih i konstruktorskih firmi - imaće seriju poslovnih sastanaka u ruskoj prestonici, a potom će posetiti Soči, gde će razgledati mesto izgradnje budućeg veštačkog ostrva.

Japanci su najviše zainteresovani za izgradnju veštačkog ostrva, s obzirom na to da poseduju najmoderniju tehnologiju za podizanje takvih objekata, posebno u seizmološki nestabilnim zonama.

"Ostrvo kod Sočija trebalo bi da bude izgrađeno do 2012. godine, što je u tako kratkom roku moguće izvesti jedino uz pomoć japanske tehnologije", precizirao je za ITar-Tas šef japanske delagcija Ken Tobioka.

On je rekao da će se na sastancima u Moskvi odrediti rokovi za zaključivanje odgovarajućih ugovora, dodajući da u izgradnji mogu, pored japanskih, da učestvuju i ruski stručnjaci.

Veštačko ostrvo Federacija, površine 250 hektara, koje će imati konture Rusije, biće podignuto nekoliko stotina metara od obale. Na ostrvu je predviđena izgradnja 700.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, veštačkih plaža, luke... Računa se da će na ostrvu živeti oko 30.000 stanovnika, s tim što će, za razliku od "prave" Rusije, najveći broj stanovnika Federacije biti skoncentrisan na istoku, odnosno u "Sibiru" i "Primorju".

Japanski biznis ne ograničava interesovanje na veštačko ostrvo, već planira da razmotri mogućnosti učešća u izgradnji brze pruge Moskva-Soči, kao i u modernizaciji već postojećih železničkih trasa u sektoru buduće zimske Olimpijade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: