Kupio Faberžeovo jaje na buvljaku

Jedan američki trgovac starim gvožđem kupio je na buvljaku zlatno jaje za 13.300 dolara za koje se kasnije ispostavilo da je treće od 50 uskršnjih Faberžeovih jaja, vredno 33 miliona dolara.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2014.

12:50

Default images

Trgovac je na buvljaku pronašao zlatno jaje koje je kupio kako bi ga preprodao i zaradio nekoliko stotina dolara. Potencijalni kupci, međutim, smatrali su da je precenio vrednost jajeta i odbili su ga.

Jaje je tako godinama stajalo u njegovoj kuhinji sve dok u jednom trenutku nije izguglao reč "jaje" i ime "Vacheron Constantin" koje je bilo utisnuto u jaje.
Beta / AP Photo/Wartski
Među rezultatima bio je i članak "Telegrafa" u kome je stručnjak za nakit Kiran Makarti govorio o nestalom jajetu koje vredi 33 miliona dolara. Trgovac je prepoznao jaje na slici i poslao fotografije jajeta Makartiju saznavši tada da je zapravo kupio Faberžeovo jaje.

Makarti je potom i otputovao u SAD da bi pogledao jaje i utvrdio njegovu autentičnost. Jaje je, kako je rekao, stajalo u skromnoj kući u blizini autoputa, na kuhinjskom stoli između nekoliko kolača.

Makarti je uzbro potom i kupio jaje za anonimnog klijenta. Jaje je visoko oko 8 centimetara i poslednji put je bilo izloženo 1902. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: