Đubrište veličine SAD pliva Pacifikom

Po površini Tihog okeana pluta najveće đubrište na svetu, veličine Sjedinjenih Američkih Država, i nastavlja da raste.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

09:30

Default images

Plastični otpaci čine ogromnu većinu tog đubreta, oko 90 odsto.

Oni su u okean dospeli bilo direktno ili ih je vetar doneo, smatra okeanograf Sajmon Boksal, navodi se na jednom veb sajtu.

Doduše, to đubre ne pluta kompaktno već je razbijeno na manje "krpe".

Naučnici su 2006. godine procenili da na svakoj kvadratnoj milji okeana pliva 46.000 komada plastike od koje 70 odsto potone na dno.

Sveukupna težina te odbačene plutajuće plastike je oko 100 miliona tona.

Stručnjak za očuvanje prirodne sredine Džo Rojl kaže da postoje četiri najveće "plastične opasnosti" za svetska mora i to: plastične kese i boce, zatvarači na bocama i stiropor, preneo je Radio Slobodna Evropa.

On smatra da se to pitanje može rešiti ukidanjem plastičnih kesa iz svakodneve upotrebe i reciklažom.

Boksal međutim smatra da je problem teži jer je to đubre slično nuklearnom otpadu, dakle neće se razgraditi ni lako ni brzo, pa se zato mora smisliti način njegovog odlaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: